• Egyéb

TelAviv legérdekesebb múzeumai!

diamonds_factsTelAviv – akkor homokos tengerpart, átmulatott éjszakák, Karmel piac, Steiner Kristóf, Jaffó, Bauhaus-séta, Függetlenség terme…És itt akadunk. Mégis, mit érdemes még csinálni TelAvivban? Összeszedtük TelAviv három olyan múzeumát, amit biztosan meg kell látogatnunk, ha arra visz az utunk!

1) Gyémánt Múzeum

Ramat Gan városrészben, a tőzsde épülete mellett kap helyett a Harry Oppenheimer Gyémánt Múzeum, TelAviv egyik csodája. A gyémántipar és kereskedelem már Izrael államának megalapítása előtt virágzásnak indult: 1937-ben a Brit mandátum alatt nyílt meg az első csiszoló műhely. A múzeumot magát 1986-ban nyitották meg azzal a céllal, hogy bemutassák a gyémánt ipar minden részletét (A kibányászástól a megmunkáláson át egészen a kereskedelemig), valamint a zsidók szerepét az iparágban. Csodálatos kincsek, audio-vizuális bemutatók várják a nagyérdeműt.

http://www.israelidiamond.co.il/english/news.aspx?boneid=3003

2) IDF Múzeum

A Jaffóban található IDF Múzeum az Izrael hadtörténeti múltját mutatja be az első cionista telepesek megérkezésétől a jelenkorokig. Itt megtekinthetjük többek között azokat a fegyvereket, melyekkel még az államalapítás előtt harcoltak a militáns szervezetek, pl. a Palmach vagy a Hagana, de vannak hadizsákmányként az izraeliekhez került katyúsák és más fegyverek is. Pisztolyok, puskák, ágyúk, páncélozott járgányok, lőszerek, tankok, és még sorolhatnám. Emellett meglehet tekinteni azokat az ajándékokat, melyek a tiszteknek adtak elismerésül a munkájukért.IDFhttp://www.ilmuseums.com/museum_eng.asp?id=165

3) Diaszpóra Múzeum (Beit Hatfut)

Talán kevesen tudják, hogy a Diaszpóra Múzeum a világ egyik legnagyobb zsidó történelemmel és örökséggel foglalkozó múzeuma. A gyűjtemény témák szerint van bemutatva – így láthatunk tárlatot a zsidó családról, a közösségről, a hitről, az alkotásról, a létezésről, a zsidók viszonyáról a nemzsidókkal, és az Izraelbe történő hazatérésről. Például a család tárlatban láthatjuk a születéstől a halálig mind azokat a tárgyakat, amelyek ezzel kapcsolatosak – többféle korokból származó, azonban hasonló témájú leletek tehát együtt vannak bemutatva. A „közösség” tárlatban a zsidó intézményeket (pl. a rituális vágás helyszínét, a sakter mészárszékét) ismerhetjük meg, míg a „hit”-nél mindent, ami a vallással kapcsolatos. A kiállítás meglehetősen interaktív, vannak filmek, információs pultok, makettek, képek, stb. Nem lehet unatkozni!
(Jelenleg az álmok ruhái c. időszakos tárlatot is meglehet tekinteni!)

Íme egy kép a Család tárlatból: (jemeni zsidó menyasszony)

YEMENITE-WED-ISRAEL

http://www.bh.org.il/

Ismerje meg a Bauhaus TelAvivot!

24Shares

You may also like...