Jeruzsálem keresztény templomai

Az Olajfák hegyének templomai

Nemzetek temploma

Az Olajfák hegyének lábánál található a gigantikus Nemzetek temploma, közve800px-4953-20080122-jerusalem-mt-olives-all-nations (1)tlenül a Getsemani kert mellett. Elnevezését onnan kapta, hogy több ország adta össze a megépítéséhez szükséges pénzt az 20. század elején. Magyarország például a szentély mozaikjaihoz járult hozzá.

A mostani templom két korábbi templom rom felé épült: egy 4. századi bizánci bazilika és egy 14. századi keresztes által épített kápolna fölé. A keresztény hagyomány szerint a képen látható alapköveken imádkozott utoljára Jézus mielőtt letartóztatták.(Márk 14:32-42)

Church_of_All_Nations,_Jerusalem1

Mi atyánk templom

Az első kérdés, ami felvetül a látogatóban az, hogy miért van francia zászló a Templom bejáratánál?Ennek azaz oka, hogy a templom formálisan Franciaországhoz tartozik, minthogy a 19. században a la Tour d’Auvergne család szerezte meg. A Templom eredetileg egy negyedik századi bizánci bazilika romjai fölött épült, amit I. Konstantin császár épített azon a helyen, amihez Jézus mennybemenetelét kötötték. Ezt az ősi templomot azonban a perzsák a hetedik században lerombolták – a később, a keresztes lovagok által elkezdett, majd a dán érsek által a 12. század befejezett templomhoz már azt a legendák társították, hogy Jézus ezen a helyen tartotta prédikációit. A mostani templomot 1868-ban kezdték el felépíteni. Azért van különleges szerepe minden zarándok számára, mert itt találhatóak a legfontosabb ima, a Mi atyánk kőtáblái. A Miatyánkot több mint 100 nyelvre fordították le, így a magyar nyelvű Miatyánkot is elolvashatjuk a templomban.

Dominus Flevis kápolna

Amint megpillantjuk a Dominus Flevis templomot, rögvest szembetűnik a szokatlan alakú, cseppformájú tetője.220px-Jerusalem_Dominus_flevit_BW_1

Mindez nem véletlen, hiszen a templom neve, Dominus Flevis is azt jelenti latinul: ahol az úr sírt. Úgy tartják ugyanis, hogy ezen a helyen jövendölte meg Jézus Jeruzsálem pusztulását, és a Második Templom lerombolását.

(Lukács 19:37-42). Hogyha kitekintünk a templom ablakán, pontosan az Óváros városfalait láthatjuk, immáron a zsidó Templom nélkül.

250px-Dominus_flevit1 másolata

 

Az Óváros legfontosabb templomai

Szent Anna templom

A Szent Anna templomot a keresztény hagyomány szerint Szűz Mária születési helyén építette a  12. században az első keresztes lovag király, I. Balduin.  A  román stílusban épült templom a Via Dolorosa elején található, az Oroszlános kapu mellett.

stanna

 Mária elszenderülésének temploma

Jézus anyját a keresztútja során Szent János apostol gondjaira bízta (Jn 19,27). A keresztény források szerint a templom egykori helyén halt meg később Szűz Mária.  A templom 1900-1910 között épült Theodor Sandel tervei által, II. Vilmos protestáns német császár felajánlásából.

Dormitio

0Shares

Érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?