Mamilla negyed – Jeruzsálem

mamilla1A Mamilla negyed Jeruzsálem egyik legimpozánsabb sétálóutcája közvetlenül az Óváros mellett, a Yaffa kapu előtt. Utcai szoborkiállítás, gyönyörű üzletek, kávézók – ahol a modern találkozik a régmúlttal. A Mamilla egy olyan hely, aminek hangulata van és ami egyben egy kihagyhatatlan látnivaló is, ha Jeruzsálembe visz utunk. Ismerjük meg együtt!

A Mamilla neve

Nevét a tőle egy kilóméterre lévő egykori fürdőről kapta, amit még Heródes császár épített i. e. 20 körül, a Második Templom idejében. A Mamilla fürdő egészen a Függetlenségi háborúig működött, akkor azonban becementezték. A terület az évszázadok folyamán mindvégig találkozó- és vásárhelyül szolgált. A Török Birodalom idején itt állt a híres bitófa is, amire olykor olykor felküldtek egy-két rosszban sántikáló lakost. A huszadik század elején egy virágzó kereskedelmi központot találunk itt szállodákkal, színházzal és egy lovas pályaudvarral, ahonnan a kikötőváros Yaffóig is el lehetett furikázni.

A Brit Mandát Birodalom idején

Amikor Izrael a Brit Mandátbirodalom részévé vált, a britek nagyon fontosnak tarották, hogy megőrizzék az Óváros egyedi hangulatát. Építkezési tilalmat rendeltek el, valamint a már meglévő házat tetejére is megtiltották az újabb emeletek felhúzását. A tilalom a Mamillára is kiterjedt.

Izrael államalapítása

A Mamilla történelmében lényeges változást hozott Palesztina felosztása, amit az arabok 1947 december másodikán azzal bosszultak meg, hogy feldúlták a kereskedelmi központot – ami innenstől pusztulásnak is indult. Az 1948-as háború folyamán valóságos hadszíntérré változott, amit ketté is osztottak betontömbökkel és szögesdróttal: nyugatról az izraeli sereg, keletről a jordán nézett egymással farkasszemet. Gyakoriak voltak a kődobálások, a lövöldözések – ami által az itt élők életét is ellehetetlenítették. 1967-ben, a hét napos háború során sikerült felszabadítani az Óvárost: a Sirató falat is majd’ húsz év után ismét meg lehetett látogatni.

A Mamilla megépítése

A Mamillára is beköszöntött a béke ideje. Ekkor készültek el az első tervek, melyek presztizsnegyeddé szándékoztak varázsolni a negyedet. A Yad Vasem főépítészetei, Gilbert Veje és Moshe Safdi által kidolgozott tervet az első polgármester, a legendár nagyvázsonyi születésű Teddy Kollak is támogatta – azonban mivel ez a terv gyakorlatilag a francia templomon kívül mindent átépített volna, ezért ez a lakosság részéről nagy felháborodást váltott ki. További problémát jelentett az ott maradt és időközben betelepült zsidó menekültek helyzete: 1970-ben egy országoshírű tüntetést rendeztek a kilakoltatásuk ellen. Patthelyzet alakult ki, amit csak 1986-ban sikerült feloldani. 1986-ban az államnak nem maradt más választása, minthogy 60 millió dollár értékben lakásokat vásároljon a mamillai lakóknak a Neve Yákov és Talpiyot városrészekben. Ekkor új tendert írtak ki a negyed átépítésére, majd 1989-ben megkezdődött a terület régészeti átvizsgálása. A több rétegből előkerült, tömérdek tárgyi lelet végül izraeli múzeumokba került, 1992-ben pedig megindulhatott a tényleges munka.

A Faszidizmus

Ha a Mamillában sétálunk, feltűnik számunkra, hogy bár modern üzleteket, éttermeket, kávézókat találunk itt, mégis megmaradt az sétálóutca régies, századelőtti hangulata. Ez az ún. faszidizmus építészeti megoldásnak köszönhető: az házak külső boltozatait nem bolygatták meg, mögöttük viszont a teljes házat lebontották és újjáépítették. A Mamilla elején láthatunk egy fura épületet, aminek a külső építőköveire számok vannak írna. Ez a híres Stern ház, ahol egykor Theodor Herzel is megszállt. A házat szó szerint szétszedték, majd a köveket makett módjára újra összerakták. Az utca felé magasodó francia Vincent templom viszont megmaradt az 188O-as megépítéséhez hű változatban: itt jelenleg klasszikus zenei koncertek várják a nagy érdeműt.

A Mamilla hangulata

A Mamillát bármikor, még szombaton is, fel lehet keresni. Sokszor találunk itt utcazenészeket, zsonglőröket, valamint itt helyt kap egy folyamatosan változó szobor kiállítás, ami egyben vásár is. A Mamilla negyed földszinti üzletei, vendéglátó heleyi fölött luxus lakások vannak, melyek többnyire a csak a zsidó ünnepekkor Izraelbe utazó külföldi üzletemberek tulajdonai. Itt van emellett a Mamilla szálloda is, aminek a tetejéről rá lehet látni az óvárosra, és ami egyben a fiatalok randevú helye is. Ki hinné, hogy csak 2OO7-ben, 8 éve nyílt újra ez a virágzó negyed, melyet nem szabad kihagynunk, ha Jeruzsálembe visz az utunk.

Mamilla negyed oldala: https://israel.travel/mamilla-avenue/

Ismerje meg Izrael Unesco Világörökségi helyszíneit!

https://izraelben.com/izraeli-unesco-vilagorokseg/

271Shares

You may also like...