Holt-tenger

Holt-tengerA Holt-tenger nevét onnan kapta, hogy a magas sókoncentráció miatt nem él meg magasabb rendű élőlény benne. Míg a Földközi-tenger sótartalma 3,5%, addig a Holt-tengeré 25-30%. Gyönyörű sóalakzatokat láthatunk a Holt-tengernél, emiatt pedig ez a világ a világ egyik legszebb tája.

A só miatt a víz „feldobja” az embert, tehát nem ér le a lábunk. Különleges, semmihez nem hasonlítható élmény a Holt-tengerben való lebegés. Aki nem tud úszni, még az is biztonságosan érezheti magát, hiszen nem tud teljesen elmerülni. Emiatt akár olvashatunk is a vízben! Figyelem! Lebukni nem szabad, mert nem jó, ha a sós víz a szemünkbe kerül, és irritálja az érzékeny nyálkahártyánkat. Gyerekek is csak szülői felügyelet mellett mehetnek be a Holt-tengerbe, és jobb, ha nem pocsolják le egymást. Figyeljünk arra is, hogy a víz ki csípheti a bőrünket, ezért nem ajánlatos egyszerre tíz percnél tovább benne tartózkodni.

A víz ásványi anyag tartalma

A sós víz a magas ásványi anyagtartalma miatt (magnézium, kálium, bróm és jód) kedvező

Holt-tenger

hatással van a bőrbetegségek kezelésére, különöseb a pikkelysömörre, a króniukus ekcémára, vagy a pigment hiányra. Emellett hatásos lehet az itt tartózkodás légúti panaszok, és izom, valamint izüeti problémák, reuma esetén. Nem csoda, hogy egész évben rengeteg gyógyulni vágyó jön a holt-tengeri gyógyközpontokba a világ minden tájáról. Híres a holt-tengeri iszap is, ami ásványi anyag tartalma miatt a kozmetikai kezelések fontos része. Az iszapot csodálatos hatású bőrradírként ismerjük, azonban miután megszárad, alaposan le kell mosni.

Víz a Jordánból

A Holt-tenger vizét a Jordán folyóból kapja, innen azonban nincs további lefolyása. Nagy problémát jelent, hogy mivel a Jordán vizét mezőgazdasági célokra egyre intenzívebben használják fel, egyre kevesebb víz érkezik, növelve a só koncentrációt.

A Holt-tenger 76 km hosszú és 16 km széles. További érdekesség, hogy a világ legmélyebben lévő területén található, hiszen a víztükör 420 méterrel van a tenger szint alatt , a tófenék pedig 795 méterrel.

Fotók: Olya Feldman, Sasvári Attila

A Holt-tenger honlapja: https://www.deadsea.com/articles-tips/travel-tips/dead-sea-tourism-dead-sea/

Ismerje meg az izraeli természetet!

7Shares

You may also like...