TelAviv, a Világörökség része!!!

gordon1Ha az épített UNESCO Világörökségeikre gondolunk, akkor leginkább olyan csodálatos paloták juthatnak eszünkbe, mint a francia Versailles- vagy az osztrák Schönbrunn. Ugyanakkor van Izraelnek egy olyan szeglete, ahol az épületek grandiózus méretek, homlokzat díszek, cifra megoldások nélkül is bekerülhettek a legjobbak listájára: milyen meglepő, épp TelAviv belvárosában!

Ismerjük meg együtt az 2013-ban az UNESCO VIlágörökség részévé választott Fehér várost!

A tengerparton, a homokdűnékre épített várost az német Bauhaus építészeti és formatervező iskolában kidolgozott ún.” nemzetközi” stílus jegyében építették föl. TelAviv a világon az egyedüli olyan város, ahol ezen a stílus jegyében ilyen nagy koncentrációban találhatóak meg ezek a lakóházak. TelAviv Bauhaus házait Sir Patrick Geddes tervei alapján 1930-1950 között főképp olyan építészek közreműködésével hozták létre, akik az alijázásuk előtt már jelentős tapasztalatra tettek szert Európában. Az ötleteiket természetesen a helyi, mediterrán környezetnek megfelelően módosították: ilyen változtatás például a fehér szín, amely a meleg égövön sem szívja magába a nap sugarait. Ezek az építészek az ún. Modern mozgalomhoz tartoztak, akik változást akartak hozni az addig megszokott építészeti szemléletben.

A Bauhaus házak jellegzetességei

Az általuk megtervezett házat fő jellemzője, hogy a szépség helyett a praktikumot helyezték előtérbe, tehát azt, hogy kényelmes legyen maga az otthon.

  • A fehérre meszelt falak a város szimbólumai. Hogy mi más jellemzi még a város főként északi részén domináns nemzetközi stílust? Szedjük össze a jellemzőket!
  • A házak nem a földre, hanem állványokra épültek, így a legalsó szinten lévő lakók számára is szép kilátás nyílik.
  • A ház oldalain redőnyökkel ellátott ablakok vannak, melyeken átjár friss, tengeri levegő.
  • Az erkélyek szélesek és a tenger felé néznek, és minthogy egymás felett vannak, ezért árnyékot nyújtanak.
  • A házakat között kedves kis kertek vannak elrejtve, valamint az utak mellett pálmafák vannak elültetve.
  • A házak teteje lapos, emiatt a hűvös estéken ide is összegyűlhetnek a lakók.

TelAviv városképe

TelAviv városképe tehát alapvetően különbözik az összes többitől. Minthogy a szocializáció színhelye a többi várostól eltérően nem lakáson belül volt, hanem inkább a tereken ment végbe (legyen szó a szép sugárutakról, parkokról vagy épp a házak tetejéről) – ezért a tel aviviak mentalitása is szociológusok véleménye szerint is eltér a többi izraeliétől. Itt jellemző egyfajta szabad, barátságos-barátkozós szellem. Az ember mindig újabbnál újabb emberekkel ismerkedik meg, amit a pezsgő, fiatalos légkör csak tovább fokoz. Többek között arról lehet megismerni egy város fiatal arcát, hogy mennyi mosoda van benne. Mosodába ugyanis a fiatalok hordják a ruháikat. TelAviv tele van ilyenekkel – emiatt is nevezik egyesek TelAvivot a szinglik városának.

UNESCO jelölés

Bár az utolsó soraim megoszthatják az olvasóim véleményét – maradjunk annyiban, hogTelavivy TelAviv számos olyan látnivalót tartogat, amire nem is számíthatunk. A csatolt képen a város azon területeit láthatják, melyeket a 2013-ben az UNESCO világörökség részévé választottak. Itt kb. 1000 épület látható – mindenkinek ajánlom, hogyha Izraelben járnak, tegyenek egy sétát közöttük.

Tel Aviv hivatalos oldala:

https://www.tel-aviv.gov.il/en/Pages/HomePage.aspx

Ismerjük meg meg Tel Aviv három legérdekesebb múzeumát!

https://izraelben.com/2015/01/17/telaviv-legerdekesebb-muzeumai/

124Shares

You may also like...