Underground :) Cidkijáhú király barlangja Jeruzsálemben

Barlang

Van Jeruzsálemben egy különleges, a nagy közönség által kevésbé ismert hely – ez pedig Cidkijahú király barlangja az Óváros Damaszkusz kapujának a közelében.

Ki volt Cidkijahú?

Cidkijahú volt Izrael utolsó királya az Első Templomot i. e. 586-os lerombolása és a babilóniai fogság előtt. A legendák szerint ezen a barlangon keresztül menekült el az ostromlott Jeruzsálemből Jerikóba, azonban mindhiába – az ellenség így is lecsapott rá. Nabukodonozor végül láncra verve, megvakítva vitte Babilóniába (2Kir. 25/7) Ebből a rövid esetből is azonban arra következtethetünk, hogy egy gigantikus barlangrendszerről van szó, amely azonban hosszú évszázadokig feledésbe merült.

A barlang megtalálása

Cidkijahú barlangját 1854-ben találták meg brit régészek. Úgy állapították meg, hogy a barlangnak csak egy része természetes, a többit kőkitermelésre használhatták, ezáltal pedig jócskán kibővítették. Most az Óváros közepéig, kb. a keresztény negyed Via Dolorosa utcájáig nyúlik el az alagút.

Többek között ezekből a kövekből építhette bölcs Salamon az Első Templomot.

A királyok könyvében ez áll:

(Kir.5.1).És megparancsolá a király, hogy nagy és drága köveket vágjanak ki, nevezetesen faragott köveket a ház fundamentomául;18.Melyeket kifaragának a Salamon kőmívesei és a Hírám ácsai és a Gibleusok; és elkészíték a fákat és a köveket a ház építéséhez.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Ottomán Birodalomban

A barlangot ezután kőfejtésre egészen az Ottomán Birodalomig használták, a 11. században azonban eltorlaszolták, így feledésbe is merült. A megtalálása után megkezdődtek a rendbehozatali munkák, majd 1967-ben, a hatnapos háborút követően átadták a nagy közönségnek.

Szabadkőművesek

A Cidkijahú király barlangot az átlagos turistákon kívül az ún. szabad kőműves társaság is már a barlang megtalálásától a gyülekező helyéül választotta. Noha róluk jelenleg nem lehet hallani, de van a barlangban egy terem, a Szabadkőművesek terme, amely mégis a nevüket viseli.

A barlangnak jelenleg egy kétszáz méteres szakasza látogatható, kb. 16 sékelbe kerül a belépő.

Rendezvények

Külön érdekesség, hogy időnként különböző rendezvények helyszíne a barlang, pl. a képen egy Tu be ávi (zsidó valentin nap) ismerkedő estet tartottak speciális díszkivilágítással. (forrás: jercity.com)

Festival

Az alábbi képen pedig az egyik olyan termet láthattok, ahol 2011-es TuBeÁvkor villámrandit tartottak. Ez egy olyan esemény, ahol mindenki csak nagyon rövid ideig beszélhet a partnerrel egymás asztalához ülve – körforgós rendszerben. Láthatjuk a képen a párocskákat. Ha persze valaki szimpatikus volt, a kötelező kör után vissza lehetett térni az adott személyhez. A 2011-es TuBeÁvkor összesen hetven szinglinek volt ilyen módon lehetősége ismerkedni a Vosizneias.com cikke szerint.

Eredeti ötlet, az nem vitás! 🙂

Gyorsrandi

Ismerje meg Izrael Unesco Világörökségeit!

Programok a barlangban: https://www.facebook.com/zedekiyahucaveevents/

24Shares

You may also like...