Machne Yehuda piac Jeruzsálemben, a Közel-Kelet kincsestára

piac2A Közel-Kelet legnagyobb szabadtéri piaca, a Machne Yehuda a Sirató fal mellett a leghíresebb jeruzsálemi látnivaló. Hetente (!) kétszázezren keresik föl, és nem csak azért, mert itt általában minden olcsóbb, mint a szupermarketekben. Jártunk már itt? Lehetséges. Ismerjük? Közel sem biztos. Tudjunk meg még még többet a Machne Yehudáról!

Mit vásárolhatunk a piacon?

A Mahane Yehudán sétálva egy gigantikus kincsestár tárul elénk: ezerféle gyümölcs, zöldség, pékáru, friss hal és friss hús, sajtok, zöldségek, magvak, textíliák, Judaica, ruhák… – mindenféle földi jó. De nem csak vásárolhatunk, ebédelni is elmehetünk valamelyik étterembe saslikot, kebabot, falafelt, pizzát, tésztát és még sorolhatnám.

A piac weboldala

Teljes képet adni kétszázötven árus és vendéglős portékájáról, és finomságairól lehetetlen, erre talán jobb, ha felkeressük a piac angol nyelvű honlapját:

https://en.machne.co.il

Itt barangolva feltűnik a számunkra, hogy a piacon speciális élménytúrákat is vezetnek: pékárú, sajt és bor, klasszikus utak, valamint egy helyi szakács által bemutató közül választhatunk. Itt amellett, hogy megkóstolhatjuk a legjobb standok terményeit (mert ha csak ez lenne benne, az nem is érné meg), elmesélik a Machne Yehuda és az izraeli ételkülönlegességek történetét, helyi legendákat, és egyébként bármit, ami fölmerül bennünk mindezzel kapcsolatban. Emellett részt vehetünk a piac főző showján, amit az Ábraham Hostellel közösen szerveznek.

Speciális programok

Aki egyedül indulna felfedező útra, annak Falat jegyet ajánlanak, ami egy audóguide-ot (azaz telefon segítségével meghallgatható, virtuális idegenvezetést), egy térképet, valamint hat kupont tartalmaz. Az ételjegyekkel hat izraeli finomságot lehet a helyszínen megkóstolni. Ha viszont már a harmadik után betelne a kiránduló gyomra (ami nem nagy szám, mert rendes adagokat adnak), akkor meg lehet szakítani a sétát, és egy másik nap befejezni.
A térkép is jól jöhet, mert a piac maga elég nagy.

A Machne Yehuda szerkezete

A Machne Yehudának két „főutcája” van. Az egyik a szabadtéri Machne Yehuda, a másik pedig az Eitz Haim, Élet fája, ami már fedett. Ezt a kettőt különböző gyümölcsutak kötik össze: csak úgy mint Sárgabarack, Őszibarack, Mogyoró, Szilva, Mandula, Alma, Eper utcák. A piacon hömpölygő tömeg vár. Némely árusok bekiabálják az árakat, ezzel próbálva magukhoz édesgetni a járókelőket. Ezen bájos szokás mellett meglephet még bennünket a pultok fölé felfüggesztett irat, vagy okmány, a kóserságot igazoló hekser. Ugyanis Izraelben a zöldség és gyümölcs fogyasztásnak is meg van a maga vallásos menetrendje, aminek külön szabályai vannak (a részletekről kérdezze rabbiját).

Az éjszakai élet

Emellett külön élményt jelenthet, ha nem nappal jövünk, hanem éjszaka. A piac nappali forgatagát és zsivaját ugyanis felváltja a helyi bárokból és éttermekből kiszűrődő zene és a beszélgetések zöreje. Igen: Jeruzsálembe a piacra érdemes mennünk, ha egy kis éjszakai életre vágynánk! De hogyan találjunk ide?

A piac ehelyezkedése

Maga a piac a főpálya udvartól (Tahana Merkazit) két metró megállónyira található, a Jaffó utca mentén. Másik oldalról az Agrippas határolja – balról és jobbról pedig a Beit Yaakov és a Kiach utcák.

A piac neve

Nevét a környék mellett található Mahane Yehuda lakónegyed egyik alapítójának a testvéréről kapta – tehát a név nem a piacot, hanem az amellett található, kezdetekben 162 lakásos negyedet jelölte. A piacot, magát a 19. század végén Shuk Beit Yaakovnak hívták a Mahane Yehuda melletti másik városrész után. Főként az Óváros falain kívül lakó arab és cionista telepesek árultak tehát ezen a területen, ami a szfaradi Valero család birtokolt.

Rövid történelem

Az Ottomán Birodalom idején a piac szépen fejlődött, azonban az őket követő britek 1920-ban kipaterolták az egész pereputtyot, és felhúzták a piac mostani áruspultjait, valamint fedőszerkezetét. Innentől nevezik a piacot Machane Yehudának, a nagyobb városrész után.
2000-ben jelentős felújítási munkákat végeztek: kijavították a kövezetet, valamint ekkortájt érkeztek a vendéglők és más szórakozó helységek. A városvezetés nem titkolt célja mindezzel az volt, hogy a Machane Yehuda necsak a zöldségekről szóljon, hanem váljon ez a város egyik szívévé, a turisták kedvelt úti céljává. A történet végül sikerrel zárult: valóban azzá vált.

Ez persze azzal is együtt járt, hogy a piac helypénzei jelentősen megugrottak, ami miatt már a piacozás sok árusnak nem is érte meg: ezeknek a régi arcnak, kiskereskedőknek szedniük kellett a sátorfájukat. A piac melletti lakókörnyék ingatlan árai is többszörösére ugrottak, jelezve, hogy nem egy lepukkant környékről van szó.

Érdemes tehát fölkeresnünk vasárnaptól csütörtökig reggel nyolctól este hétig, buli kedvéért pedig azután. Pénteken a szombat miatt már háromkor lehúzzák a rolót. Azok a standok, ahol a felfüggesztett tanúsítványt, a heksert láttuk, szombaton biztosan zárva lesznek – a többiről nem tudok (hiszen Szombaton még sosem jártam itt)

További kultúrális kincsek:

135Shares

You may also like...