A haifai csoda: Az UNESCO Világörökség Bahái kert

BahaiGardensHaifaIsraelIzraelt három világ vallás találkozó helyének tartják. A helyzetet színesíti, hogy az ún. bahái vallás központja is itt van, mégpedig Haifán. Az 1953-ben befejezett Bahái Szentély és az azt övező csodálatos Bahái kert pedig 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé vált. Tudjunk meg többet erről a rejtélyes helyről és magáról a titokzatos vallásról is!

Pár szó a bahái vallásról

A bahái vallást napjainkban kb. 6 millióan köveik , híveik többsége Indiában élnek. Izraelben kb. 800-an tartózkodnak, akiknek jó része önkénteskedik, vagy pedig a bahái központok egyikének a dolgozója, melyek a szent hegyüknek tartott Karmel közelében vannak: Haifában, Akkóban és a Galil térségben. Hitük a nemek, vallások, és emberek közötti egyenlőségen alapul. A vallást Ali Mohammed alapította 1844-ben, az ő becenevéről kapta a haifai kertben található, hatalmas aranykupolájú szentély a Báb nevet. A Báb emellett farsiul kaput is jelent, mivel úgy tartják, hogy itt, Haifában van a menny kapuja.
A Szentély mellett a Bahái kert ad otthont a bahái szent iratokat tartalmazó levéltárnak, valamint itt van az Igazság háza, ahol törvényeket hoznak és bíráskodnak.

Magát a Bahái kert a világ legszebbjei között tartják számon, és ezen nem is csodálkozhatunk: elég csak a képekre pillantanunk.

A kert felépítése

Láthatjuk, hogy szimmetrikusan elrendezett, épített kertekről van szó, melyeket összesen 19 szökőkút díszít, minthogy a bahái vallás szerint a 19 szent szám. A kertet 70 hivatalos kertész és 30 önkéntes gondozza, valamint azok az állatok, akiket az élősködők elleni harchoz, növényvédő szerek helyett hoztak ide: madarak, sünök, teknősök és bogarak. 

A Bahái kert különleges házi renddel is rendelkezik: azonkívül, hogy nem lehet enni, rágózni és dohányozni benne – csak a sima palackos víz fogyasztást favorizálják. Emiatt a park piknikezésre nem alkalmas.
Viszont kert mellett maga a kilátás is gyönyörű: a varázslatos Bahái kertből beláthatjuk Haifát és magát, a Földközi-tenget is. Ha éjszaka jövünk, akkor is különleges látvány fogad bennünket, amit nem érdemes kihagynunk – ha Haifába visz az utunk.

További Unesco Világörökség helyszínek:

Hivatalos oldal: https://www.ganbahai.org.il/en/haifa/

286Shares

You may also like...