Avshalom cseppkőbarlang

Izrael egyetlen, a nagyközönség számára szervezett formában látogatható cseppkő barlangja az Avshalom cseppkőbarlang ( héberül : מערת אבשלום ), más néven Soreq Cave vagy cseppkő barlang ( héberül : מערת הנטיפים ) – a júdeai hegyek között, Beit Shemeshtől néhány kilométerre található. A szakemberek szerint a világ 10 legszebb cseppkőbarlangjai közé tartozik ez a látványosság. Különlegessége, hogy viszonylag kis területen, de egyedülálló koncentrációban alakultak ki e helyütt cseppkő képződmények. A barlang mintegy 5000 négyzetméteren terül el, bár ennek csak a töredéke látogatható.

A barlang kora

A barlangot alkotó sziklák életkora 80-100 millió évesre tehető. A barlang mintegy 8-25 millió éves, míg az itt található cseppkövek vélhetően 5 millió évvel ezelőtt kezdtek kialakulni. A terület eredendően egy kőbánya volt. 1968-ban egy robbantást követően, véletlenül fedezték fel a cseppkőképződmények alkotta réteget. A nagyközönség számára hét évvel később nyitotta meg a kapuit a Soreq Nemzeti Park. A bánya mint kőfejtő ma már nem működik.

A barlang kialakulása

A mészkőképződés egyik fontos geológiai jelensége a karsztosodás, lényege, hogy a föld mélyebb rétegeibe szivárgó kalcium-hidrogén-karbonát tartalmú víz fokozatosan elveszíti víztartalmát és karbonát formájában kiválik. Ezen folyamat során játszódik le a cseppkőképződés. A Soreq barlang esetében a csapadék két év alatt szivárog át a barlang feletti rétegeken, és további 30 év kell ahhoz, hogy a barlang alsó rétegeiben is alkotóelemként megjelenjen.

Egy modern barlang

Az Avshalom cseppkőbarlang hőmérsékletét, és páratartalmát számítógép vezérli. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a Soreq barlang ma a világ egyik legaktívabb cseppkő-barlangja. Mind a mai napig jönnek létre, alakulnak ezen a helyen képződmények.

A barlang világításrendszere- lévén az is hőtényező – is alá van rendelve ennek az elvnek. A fény-technikusok kiváló teljesítményét dicséri, hogy a látogató ebből semmit sem érzékel. A látvány lenyűgöző ( kár, hogy természetvédelmi megfontolások miatt fényképezni csak hetente egy napon – pénteken délelőtt – lehet)

Gyönyörű barlang

A cseppkő falak, és az alulról, és felülről építkező oszlopok szín és formagazdagsága elképesztő látványt nyújt. Mintha a rajzfilmek figurái kelnének életre. Szinte minden látogató számára inspiráló a látvány. Ki ezt, ki azt véli felfedezni a formák mögött. Hihetetlenül tömény látvány az ami a kíváncsiskodó elé tárul ezen a helyen.

Látogatás

Az Avshalom cseppkőbarlang megtekintése szerény fizikai terhelést jelent a vállalkozó kedvű látogató számára. Maga a barlanglátogatás egy könnyű 45 perces séta. Azonban a parkolótól a barlang bejáratáig 150 lépcsőfokot kell megtenni lefelé, illetve visszaúton felfelé. Ennek könnyítésére a lépcsősor mellett korlátok, és pihenőpadok vannak elhelyezve (A nemzeti park kialakítói mindazonáltal ezt lépcsősort könnyed humorral elegyítették oly módon, hogy minden lépcsőfordulóban tábla jelzi a lépcsőzés miatt elégetett kalória mennyiségét)

Látogassa meg a cseppkő barlang honlapját! https://www.parks.org.il/en/reserve-park/stalactite-cave-nature-reserve/

Ismerje meg Cidkijahú király barlangját Jeruzsálemben!

0Shares

You may also like...