Micpe Ramon – a Negev sivatag kincse!

MR8Egy ötezerötszáz fős virágzó kisváros a Negev közepén? Ez Micpe Ramon. Bár se ásványkincsek nincsenek, se földművelésre és igazán a tevéken kívül állattenyésztésre sem alkalmas ez a terület – mégis van miből megélniük az embereknek. Mindez részben a Ramon kárternek köszönhető, amely a világ legnagyobb makteshe. De mi is az a maktesh?

Kezdjük a kályhánál

A város neve arabul Ruman, ami rómait jelent – minthogy ezen a területen haladták át egykor a római kereskedők. Közel vannaka tömjén út megmaradt városai (Haluza, Mamshit, Avdat és Shivta), amelyek immáron tíz éve az UNESCO világörökség részét alkotját.  Egykor ez az út kötötte össze a mediterrán vidéket a Távol-Kelettel.

Micpe Ramont 1956-ban alapították jórészt észak-afrikai és román telepesek. Bevételeit jelenleg az IDF, az ökoturizmus, valamint az oktatási szféra biztosítja – noha a városka honlapján már lehet olyan kreatív kezdeményezésekről is olvasni, mint a tevetej szappan gyártása.

MitzpeRamon2

Miért jönnek ide az emberek?

Micpe Ramonban hat szálloda működik, ugyanakkor sok család is szobáztatással foglalkozik. A világ minden részéből önzölenek ide a turisták a hely természeti és kulturális látványosságai miatt.

A város mellett fekszik ugyanis a világ legnagyobb makteshe, amely egy olyan kráter – amit nem meteor becsapódás, valamint nem vulkánkitörés hozott létre, hanem az erózió. A területen a kemény külső rétegek (mészkő és dolomit) alatti puhább rétegek (homokkő, krétakő) az erózió hatására eltűntek: gyakorlatilag a földalatti patakok kimosták a puhább rétegeket. Ennek következtében a felső rétegek a saját súlyuk alatt gyakorlatilag beomlottak.

Így egy kb. 38 km hosszú, 2-10 kilométer széles, elnyújtott szív alakú kráter keletkezett, amely azonban 450 méter mély. A városka 860 méter magason fekszik – csodálatos látvány nyílik innen le a mélybe. Mivel itt erős szelek járnak, ezért nem kell tartani a fullasztó hőségtől: még nyáron is kellemes az időjárás.

Tekintsük meg Olya Feldmann barátnőm csodálatos képeit:

Mit lehet itt csinálni?

Lehet falat mászni, kirándulni a kráterben, valamin dzsip-, teve és lovas túrákat is szerveznek a sivatagi tájon. Hódít a „mountain bike”, azaz a veszélytelennek éppen nem nevezhető, magashelyi biciklizés, melynek során meredek lejtőkön szágoldozhatunk. Ezek mellett a szállodák spa kúrákat, kozmetikai kezelések sorát ajánlják. A városba rengeteg művész érkezik, akiket megihlet a sivatag csendje, a mozdulatlanság, amely szabadjára engedi a belső képzeletet. Alkotótáborok és művésztanyák várják a kreatívokat. Esti programban sincs híján: rendeznek bulikat, ha viszont csöndesebb programra vágyunk, akkor elmehetünk Izrael leghíresebb és legnagyobb obszervatóriumába (be kell jelentkezni). A Wise csillagvizsgáló egyedülálló hely, amely elsősorban tudományos célokat szolgál: a tel avivi egyetem munkatársai képlelik innen az eget.

Aminek azaz oka, hogy itt, a sivatagban gyakorlatilag nincs fényszennyezés, azaz innen beláthatjuk este is a teljes égboltot. A nagyobb városokban a köztéri világítás, a lámpák folyamatos égetése, és az éjszakai kocsikázáshoz szükséges állandó fényszórózás oda vezetett, hogy ott sokszor csillagtalannak tűnik az éjszaka. Nem így a Negevben! Ha tehát romantikázni szeretnénk, belátni a végtelen eget – akkor irány a sivatag!

A csillagvizsgáló

http://wise-obs.tau.ac.il/

Végezetül: Chabad ház Micpe Ramon városában!

A New Yorkban lévő, brooklini Eastern Parkwayes 770, a rebbe egykori otthonának hű mása várja Mitzpe Ramonban akár egy szombatra a spiritualitás iránt fogékony turistákat. Nagyon egy kedves család gondoskodik az otthonos hangulatról, nyugodtan keressük őket!mitzperamonchabadhome

Nachal Tziya 5
Mizpeh Ramon, 80600 Israel

 

A város honlapja: https://mitzpe-ramon.muni.il/en/

Látogasson el a közeli Holt-tengerhez is!

91Shares

You may also like...