Betlehem

Kalocsa testvérvárosa, Betlehem városa Jeruzsálemtől nyolc kilóméterre található, olyan közel, hogy akár a külvárosának is tekinthetnénk. A város 25 ezres lakosságát zömével arab keresztények alkotják, a dolgozók 20 százaléka a turizmus területén tevékenykedik. Miért?

A kicsiny várost évente két millió turista keresi föl

és nem is akármiért: ez Jézus születési helye ( Lk 2,6-7;Mt 2,1), emiatt pedig a zarándoklatok egyik kötelező célpontja. A születés helyén építették föl a gigantikus Születés Bazilikáját, amiről a későbbiekben olvashatnak. A város további nevezetességei a Kis Jézus Tejbarlangja, és Szent Jeromos cellája, ahol a Vulgatát fordította.

Betlehem annyit jelent: a kenyér háza. Ízlelje meg velünk!

Máté 2:1

 A mikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletrõl bölcsek jövének Jeruzsálembe, 

 

A Születés Bazilikája

Bár a római korban Hadriánusz császár római pogány istenek szobrait (Jupiter és Vénusz) helyezte a Születés helyére, viszont végül ezeket Nagy Konstantin császár a kereszténység felvétele után eltávolította és 326-ban felépítette a Születés Bazilikáját. A templom jelenleg a római, a görög- és örmény-ortodoxokhoz tartozik és méreteiben óriási:
5 hajós,  egy erődítményhez hasonlítható.
Legfontosabb látnivaló a benne található a barlang, ahol Jézus született.

betlehem

Barlang vagy jászol?

A Bibliából tudjuk, hogy József a családjánál keresett szállást, azonban a “nagyszoba” tele volt a ház lakóival, József emiatt az istállóban húzódott meg Máriával. Az istálló viszont barlang volt, amit az a palesztin hagyomány bizonyít, hogy a házakat barlangok elé építették, vagy a barlangot beleépítették a házba.

Milyen más barlangokat találunk még itt? 

Szent József kápolnáját,amit annak emlékére emeltek, hogy az Angyal itt figyelmeztette Józsefet: “Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok” (Mt 2,13)
Szent Jeromos celláját: A hagyomány szerint ebben a cellában készültek a Szentírás kommentárai és híres fordítása, a Vulgata

 

A Kis Jézus tejbarlangja

300 méterre található a Születés Bazilikájától. Könnyű fehér tufából készült. A legenda szerint itt pihent meg Mária a gyermekkel, és a lecsöppenő tej fehérítette meg a sziklát

Tejgrotto Tejgrotto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit érdemes még fölkeresni Betlehemben?

A Szent Katalin templomot, ahol a római katóliksok tartják a karácsonyi szent misét

Betlehem honlapja https://www.bethlehem-city.org/en

Ismerje meg a többi zarándok helyet!

0Shares

You may also like...