Meron – a haszid Woodstock

lag-bahomer-fireMeron – jelentéktelen, kicsiny település Izrael északi részén. Mondhatni: szóra sem érdemes. Ugyannakkor Meront LágBaOmerkor közel ötszázezren (!) keresik fel évről évre. Óriási máglyák körül táncolnak, dalolásznak, esznek-isznak, jól érzik magukat egy egész este, és a rá következő napon egyaránt. Mégis mit keres ott ennyi ember? Hogy lehet az, hogy a sok haszid, fekete köntösös férfi Woodstockot varázsol ilyenkor a hegyi faluba?

Ismerje meg a titokzatos meroni összejövetelt!

Mi az a LágBaOmer?

https://youtu.be/PYak3Zs3H1o?list=RDM4ddawKlzQo
LágBaOmer az ún. ómer számlálás 33. napján van, ilyenkor ér véget a Pészach második napjától kezdődő gyászidőszak. Pészach az egyik legfontosabb zarándokünnep: a zsidók kivonulására emlékezünk Egyiptomból. Hét napig nem eszük kovászosat, tehát rendes kenyeret sem – van helyette viszont pászka. Ekkor van a híres Széder este is. Pészachot az ún. Savout követi, ami a szináj-hegyi Tóraadás ünnepe, amikor a Tíz parancsolatot is megkaptuk. A kettő között 50 nap telik el, amiből első 33 nap nem valami vidám: ilyenkor halt meg pestisben Rabbi Akiva 24 ezer tanítványa. Rájuk emlékezve ilyenkor nem vágunk hajat, a férfiak nem borotválkoznak, esküvőket sem tartanak, sőt mi több, zenét sem szabad hallgatni. LágBaOmerkor viszont véget ért a pestis, és ezzel a gyászidőszak is. LágBaOmer idén május 6-án, este kezdődik.

Ki az a Rabbi Simon Bar Yohai?

Rabbi Akivának azonban nem minden diákja halt meg. Volt köztük egy Rabbi Simon Bar Yohai nevű nagy tudású tanítvány, aki a Madonna által is kedvelt misztikus tanoknak, a kabbalának volt az egyik megalapozója. Rabbi Simon Bar Yohai, akit Rashbinak is nevezünk, Meronban van eltemetve – LagBaOmerkor, halála napján viszont mégsem az elmúlására, hanem az életére emlékezünk. Ilyenkor akkora máglyát rakunk, amekkorát csak lehet – a szellemi fényt jelképezve, amivel a mester rendelkezett.

Rashbi?

Rashbi a legendák szerint második században a rómaiak elől egy barlangba menekült a fiával. Eleségül egy a barlang bejáratánál lévő szentjánoskenyérfa termése szolgált, folyadékul pedig egy azt tápláló csermely. A hosszú éveken át tartó száműzetés alatt azzal múlatták az időt, hogy közösen Tórát tanultak, azaz Mózes öt könyvét. Az egész napos tanulás során képessé váltak olyan szellemi világok elérésére, amire az átlagos embereknek aligha van lehetőségük. Így született meg a Zohár, a kabbala alapműve, amely napjainkban különleges népszerűségnek örvend – és nem csak a zsidóság körében. Sokan fedezik fel a benne lévő örök igazságokat, sokakat izgat a rejtett tudás. Emiatt utaznak évről évre egyre többen a Merontól tíz kilométerre található ősi Cfátra tanulni, akár csak egy hétre, akár több hónapra.

Meron?

LágBaOmerkor viszont Meronba szokás menni. Sokan már sokan délelőtt útnak indulnak, mert délutánra bedugulnak az utak a rengeteg autóbusz és kocsi miatt. Mindenki látni akarja Rashbi sírját, ahol úgy gondolják, hogy a cadik, azaz igaz ember jótetteinek érdemében az imák is könnyebben fognak valóra válnak. Rengeteg fekete kaftános haszidot is láthatunk a mellékelt videónkon, nőt csak elvétve. A nagy tömeg nem is igazán való nőknek, gyerekeknek se igazán. Viszont mégis sok a kisfiú, akinek itt vágják le életükben először a haját. A három éves gyerekek számára ez egy valóságos átalakulás: immáron látható lesz a pajesz, valamint elkezdődik a héber ábécé, az alefbész oktatása, valamint a zsidó vallás követelményeinek is a megtanítása.

LágBaOmer ugyanakkor egy spiritualitással megfűszerezett buli, és nem is akármilyen. Egész estés révület. Úgy lehet leginkább kapcsolódni az ünnephez, hogyha mi magunk is tudjuk értékelni Rabbi Simon Bar Yohai életművét, és akár alapfokon, de van fogalmunk arról, amit létrehozott számunkra.  Itt egy kis információ az angolul tudók számára: https://en.wikipedia.org/wiki/Kabbalah

Az biztos, hogyha LágBaOmer – akkor Meron.

További látnivalók Izraelben:

23Shares

You may also like...