Purim Jeruzsálemben

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Holnap este kezdődik és péntek este fejeződik be Jeruzsálemben a Purim. Ilyenkor mindenki maskarába öltözve hülyéskedik, részegeskedik teremtve karneváli hangulatot a belvárosban. Igen: az egész város beöltözik. A főutcán, a Jaffón egymás után mennek el a tigrisek, bohócok, cápák, tündérek és mindenféle fura szerzet. Tavaly vettem először részt az itteni kavalkádban – akkor jómagam is bárányként. A beöltözködés hagyományának azonban jól megmagyarázott okai vannak. De kezdjük a kályhánál!

A story előtt egy kis hangulatcsináló:

 

Purimkor azt ünnepeljük, hogy a zsidók a Perzsa Birodalomban való tartózkodásuk során megmenekültek az őket elpusztítani akaró Hámántól. Hámán már ki is írta a zsidók kiírtásának dátumát, azonban Eszter királyné közbe lépésére a király, Ahasveros mégis lefújta a tervet – és végül Hámán beleesett a maga által ásott gödörbe: őt végezték ki. Eszter, a perzsa király felesége valójában zsidó volt, aki amolyan szépség királynő választás után nyerte el a Ahasveros kegyeit. Zsidóságát persze hosszú évekig titkolnia kellett a palotában – mégis, amikor a népe veszélybe került, kiállt mellettük, és megvédte őket. Ezzel persze saját magát is veszélybe sodorta – még mielőtt a király meggyőzésébe kezdett volna, egy teljes napig böjtölt és a népet is böjtöltette azért, hogy a Jó Teremtőtől megkapja a a veszélyes akcióhoz a szükséges áldás. Emiatt Purim előtt a zsidóknak is böjtölni kell.

Purim estéjén szokás felolvasni a Megilla tekercset, amiből Eszter története elevenedik föl. Amikor meghalljuk a gonosz, antiszemita Hámán nevét – dörömbölni kell, zajt csapni, révén rossz szellemről van szó. További purimi hagyomány, hogy ilyenkor ételt küldünk egymásnak (Misloah Manot) és cadekát, adományt adunk a szegényebbeknek. A zsidó ünnepek szokása szerint, ilyenkor ünnepi étkezéseket is tartunk, és az étkezéseket követő áldásba pedig külön betoldásokat teszünk. A beöltözködés vallási szempontból nem előírás -viszont ez adja meg részben az egész ünnepnek a hangulatát. Már egy-két hónappal Purim előtt tele vannak a boltok mindenféle kínai jelmezzel, és kellékkel. Aki itt nem talál valamit, az szerintem egyszerűen nem akar beöltözni.

Ahogy Eszter is titkolta igazi kilétét, így mi is egy napra elfeledhetjük magunkat, hogy emlékezzünk megmenekülésünkre.

Ha tetszett a cikkem, adjatok egy Like-ot az Izraelben Facebook csoportnak! 🙂

https://www.facebook.com/izraelben

38Shares

You may also like...