Tel-Aviv legérdekesebb múzeumai!

diamonds_factsTel-Aviv – akkor homokos tengerpart, átmulatott éjszakák, Karmel piac, Steiner Kristóf, Jaffó, Bauhaus-séta, Függetlenség terme…És itt akadunk. Mégis, mit érdemes még csinálni TelAvivban? Összeszedtük Tel-Aviv három olyan múzeumát, amit biztosan meg kell látogatnunk, ha arra visz az utunk!

1) Gyémánt Múzeum

Ramat Gan városrészben, a tőzsde épülete mellett kap helyett a Harry Oppenheimer Gyémánt Múzeum, Tel-Aviv egyik csodája. A gyémántipar és kereskedelem már Izrael államának megalapítása előtt virágzásnak indult: 1937-ben a Brit mandátum alatt nyílt meg az első csiszoló műhely. A múzeumot magát 1986-ban nyitották meg azzal a céllal, hogy bemutassák a gyémánt ipar minden részletét (A kibányászástól a megmunkáláson át egészen a kereskedelemig), valamint a zsidók szerepét az iparágban. Csodálatos kincsek, audio-vizuális bemutatók várják a nagyérdeműt.

2) IDF Múzeum

A Jaffóban található IDF Múzeum az Izrael hadtörténeti múltját mutatja be az első cionista telepesek megérkezésétől a jelenkorokig. Itt megtekinthetjük többek között azokat a fegyvereket, melyekkel még az államalapítás előtt harcoltak a militáns szervezetek, pl. a Palmach vagy a Hagana, de vannak hadizsákmányként az izraeliekhez került katyúsák és más fegyverek is. Pisztolyok, puskák, ágyúk, páncélozott járgányok, lőszerek, tankok, és még sorolhatnám. Emellett meglehet tekinteni azokat az ajándékokat, melyek a tiszteknek adtak elismerésül a munkájukért. 

3) Diaszpóra Múzeum (Beit Hatfut)

Talán kevesen tudják, hogy a Tel-Aviv északi részén található Diaszpóra Múzeum a világ egyik legnagyobb zsidó történelemmel és örökséggel foglalkozó múzeuma. A gyűjtemény témák szerint van bemutatva – így láthatunk tárlatot a zsidó családról, a közösségről, a hitről, az alkotásról, a létezésről, a zsidók viszonyáról a nemzsidókkal, és az Izraelbe történő hazatérésről. Például a család tárlatban láthatjuk a születéstől a halálig mind azokat a tárgyakat, amelyek ezzel kapcsolatosak – többféle korokból származó, azonban hasonló témájú leletek tehát együtt vannak bemutatva. A „közösség” tárlatban a zsidó intézményeket (pl. a rituális vágás helyszínét, a sakter mészárszékét) ismerhetjük meg, míg a „hit”-nél mindent, ami a vallással kapcsolatos. A kiállítás meglehetősen interaktív, vannak filmek, információs pultok, makettek, képek, stb. Nem lehet unatkozni!

Íme egy kép a Család tárlatból: (jemeni zsidó menyasszony)

YEMENITE-WED-ISRAEL

 

Gyémánt Múzeum: https://en.israelidiamond.co.il/

Diaszpóra Múzeum: https://www.bh.org.il/

IDF Múzeum: https://info.goisrael.com/en/the-idf-history-museum-56811

24Shares

You may also like...