Cézárea

Cézárea – Izrael leglátogatottabb és legismertebb régészeti parkja, az antik római valamint a keresztes lovagok korának kivételes kincsestára. 4000 férőhelyes amfitátruma napjainkban komoly és klasszikus zenei koncertek, színházi darabok helyszíne .Ki gondolná, hogy egykor a rómaiak a birodalmuk elleni zsidó lázadókat pont itt vetették a vadállatok elé? Ismerjük meg Cézáreát, Izrael egyik kihagyhatatlan látnivalóját.

Történelem

Cézáreát kb. i.e. a 11-12 században alapították meg főníciai kereskedők. Fénykora azonban Heródes császárhoz köthető, aki i.e. 22-ben szerezte meg és a Római Birodalom helyi központjává tette. Nevét Augusztusz császártól kapta. Heródes egy óriási, 230 m3-eres gátat épített, ami megvédte a tengertől az ekorra már óriásira duzzadt várost. Érdemes megjegyezni, hogy itt található a világon egyedülálló víz alatti “múzeum”: a helyi búvárklub segítségével letudunk merülni meglátogatni Cézárea néhány csodálatos eltűnt városrészét.


Miért érdemes a zarándokoknak felkeresni?

A következő fontos korszak Pontius Pilateshez köthető, aki 26-36 között volt a Római Birodalom helyi helytartója . Fontos régészeti lelet a római színházban talált egyik felirat, amiben Pilátes neve tisztán kiolvasható: ez egyetlen fennmaradt tárgyi bizonyíték arra, hogy Pilátes Jézus kortársa volt. A feliratot ma a közeli Sdot Yam kibucban található Cézárea Múzeumban tekinthetjük meg.
Cézárea emellett a keresztények számára azért is fontos helyszín, mert a helyszínen állomásozó római légió századosa, Kornéliusz volt az első pogány, aki felvette a kereszténységet. Emellett pedig Pál apostol innen indult térítő útjára a Mediterrán térségbe és itt vetették 2 évre börtönbe is.

Cézárea a zsidó történelemben

Cézárea a zsidó történelemben is szerepel. 66-70-ben a római uralom ellenes lázadás leverése után az amfiteátrumban a vadállatok elé vetették a zsidó mártírokat. Mindeközben a római közönség mindezen jót szórakozott. Cézáreában ezután – nem meglepő- nem éltek többé zsidók, ezért a harmadik században a zsidó bölcsek ki is vonták a zsidó törvények hatálya alól.

Az antik kor emlékei

A római korból rengeteg építmény maradt meg : találunk itt fürdőházat, egy hippodrómot – azaz arénát, egy közigazgatási székhelyet, valamint egy nyilvános vécét is. Kikötőjét Sebastosnak nevezik és ezt is érdemes felkeresni. A Római Birodalom bukása után 640-ben az arab hódítók fennhatósága alá került a város és kereskedelemmel foglalkozott.

A keresztes lovagok kora

1101-ben a keresztes lovagok hódították meg. Itt találták meg a Szent Grált – a sergleget, amiből szerintük Jézus az utolsó vacsora során ivott. Ezt most Genoában, a San Lorenzo templomban őrzik.,
A keresztesek tornyot és később 1251-ben IX. László pedig fontos erődítményeket épített itt – ezeket a park közepén helyezkednek el.

Hat évszázad homálya

Mindezen védintézkedések sem tudták a mamluk hódítást megakadályozni, akik 1261-ben meghódították a várost. Innenstõl Ceasarea pusztulásnak indult, majd szinte teljesen elnéptelenedett. A történetírók szerint 1664-ben pusztán 100 marokkói és 6-8 zsidó család lakott itt, de ők is végül elhagyták a várost..

1878-ban a Brit Mandát Birodalom bosnyák menekültek et telepítettek le ide, akik Izrael 1948-as újjáalakításáig itt is maradtak. Ekkortájt alapították meg a betelepedõ zsidó k a már említett Sdot Yámot, egy közeli agrárkibucot. A kibuc gyerekeinek is sokat köszönhet a régészet: õk cukorkákért cserébe szívesen mentek kutatni az elhagyatott városba. Komolyabb feltárási munkák az 1990-es években történetek.  2015-ben  2000 db  11. századi, a fatimidák korából származó  aranypénzt találtak itt, ezt követően a 2018-ban egy gyönyörű, kivételesen jó állapotban megmaradt 3,5 X 8 méteres mozaik került elő. Ezen a mozaikon

Végezetül, nézzünk meg egy videót arról, hogyan is nézhetett ki Cézárea a fénykorában!

További cikkek izraeli látnivalókról!

0Shares

You may also like...