Yardenit

Yardenit. Évente fél millió zarándok keresi fel ezt a keresztelkedő helyet, mert annak a folyónak a vízében szeretnének megmerítnek, ahol egykor Keresztelő Szt. János in megkeresztelte Jézust. A Jordán folyó vize ez, aminek a nyugalmát és szellemi szépségét komfortos módon és kellemes környezetben lehet élvezni ezen a kiránduló helyen. A Yardenit a Galileai tenger (a Kinneret) déli részén fekszik, a Jordán folyó partján. Ez egy látogató park, ahol a belépésért nem kell fizetni. Érkezéskor már kotáblákon is láthatjuk Márk evangéliumának a keresztelkedéssel foglalkozó részletét. A magyar táblát a Yardenit kapuján bemenve, az udvaron balra találjuk.
Íme az idézet:

 

Márk 1:4-11
4 Elõáll vala János, keresztelvén a pusztában és prédikálván a megtérésnek keresztségét a bûnöknek bocsánatára.

5 És kiméne hozzá Júdeának egész tartománya és a Jeruzsálembeliek is, és megkeresztelkedének mindnyájan õ általa a Jordán vizében, bûneikrõl vallást tévén.

6 János pedig teveszõrruhát és dereka körül bõrövet viselt vala, és sáskát és erdei mézet eszik vala.

7 És prédikála, mondván: Utánam jõ, a ki erõsebb nálam, a kinek nem vagyok méltó, hogy lehajolván, sarujának szíjját megoldjam.

8 Én vízzel kereszteltelek titeket, de õ Szent Lélekkel keresztel titeket.

9 És lõn azokban a napokban, eljöve Jézus a galileai Názáretbõl, és megkeresztelteték János által a Jordánban.

10 És azonnal feljõvén a vízbõl, látá az egeket megnyilatkozni, és a Lelket mint egy galambot õ reá leszállani;

11 És szózat lõn az égbõl: Te vagy az én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

 

Lássunk néhány fényképet:

A Yardenitnek van egy kiépített, lebetonozott folyópartja, ahová nehézségek nélkül, akár meglett korban le lehet jutni. A kerekesszékesek előtt sincs akadály.

Szolgáltatások 

A keresztelkedéshez fehér pamut ruhát lehet bérelni vagy venni, amit egy kultúrált öltözőben fel is lehet venni. Magát a merítkezést mindenki maga végezheti a saját lelki vezetője segítségével, a többi látogatót tiszteletben tartva. Amennyiben egyedül érkeznénk, a látogató központ segítségét kérhetjük (természetesen az érkezés előtt) az ügyben, hogy egy angol nyelvű papot, vagy lelkipásztort küldjenek a megmerítkezéshez. Pénzt ezért nem szoktak kérni, de adományt illik adni. Érdemes ez ügyben felvenni a látogató központtal a kapcsolatot. Új lehetőség, hogy a csoportok olajfát ültethetnek a keresztelkedő hely mellé – szintén előre kell jelezni a szándékot

Yardenit

A Jordán folyó

A Jordán folyó vízminőségét rendszeresen ellenőrzik, és a víz hőfoka az év nagyobb részében kellemesen langyos.
A Yardenitet politikusok, művészek és sok híresség keresi fel . Ők látogatásaik alkalmával fákat szoktak ültetni a folyó parton. A Yardenit környezete kellemes, és zöld – egy üde színfolt lehet az olykor tikkasztó izraeli hőségben. A látogatóparkban természetesen van büfé, étterem, mosdó, öltöző, meleg vizes zuhanyzási lehetőség és egy gazdag kínálatú ajándékbolt.

 

Ismerjék meg a Quasr El Yahudot is, a keresztelkedés történelmi, eredeti helyszínét is:

Qasr El Yahud – a keresztelkedés eredeti helyszíne

A Yardenit honlapja: https://www.yardenit.com/

0Shares

You may also like...