• Egyéb kategória
  • 0

Izrael gyerekeknek: A jeruzsálemi Bibliai állatkert

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA bibliai állatkert Jeruzsálem egyik kihagyhatatlan látnivalója – pláne akkor, ha gyerekekkel megyünk. Közel-Kelet  legnagyobb állatkertjének óriási, 25 hektáros (a pesti 17 hektáros) területen összesen 2200, 271 különböző fajú állat él itt nyugalomban, a város szélén. Az állatok kóser menün vannak -emellett pedig a Bibliai állatkert a világon egyedüliként Pészachra is teljesen kóser. Ismerjük meg együtt!

Bibliai állatok
Az állatkert 22 éve nyílt meg, felváltva az állatok korábbi ramamai hat hektáros OLYMPUS DIGITAL CAMERAszűkös lakóhelyét. Ahogy belépünk, egy óriási tavat láthatunk., amiben mindenféle madár, kacsa, fekete hattyú kedvére mártózik meg. A tó körül sétálva megtekinthetjük a bibliai állatokat, azonban azoknak egy talán bővebb gyűjteményét. Például a nesher נשר egyaránt jelent sast és sólymot is – a Biblia állatkertben viszont mindkettőt láthatjuk. Több állatfaj azonban már kihalt az eltelt évszázadok, évezredek óta. Az állatkert a fajmegóvásban is jeleskedik: például tojáskeltető gépek működnek a hüllő és a madár tojások szaporítására. Az ázsiai oroszlán és a szíriai barna medvék számára is van megoldás. Itt született a most tíz éves Gabi elefánt, az állatkert kiskedvence – mesterséges megtermékenyítési programmal.

Az állatok egészségéről az itteni állatkórház gondoskodik, amely műtétetek és terápiákat is végez, emiatt pedig az állatokat nem kell utaztatni. Én az állatkertet azért találtam kifejezetten érdekes helynek, mert olyan kis tüneményeket is láthatunk itt, melyeket máshol aligha.

Az állatkert története
Az állatkertet évente kb. 5-8 százezren keresik föl, ami arra enged következtetni , hogy nagyon ügyesen intézik a marketingjét. A Tisch Zoológiai park- ugyanis ez a Bibliai Állatkert hivatalos neve – ugyanis bár a new yorki Tisch család kezdeti nagylelkű felajánlásának köszönheti a megalapítását, de jelenleg úgy működik, mint egy igazi cég. Az állatkertnek jelenleg több tulajdonosa is van: a Jeruzsálem önkormányzata, a Fejlesztési Hatóság, a Turisztikai Minisztérium és a Jeruzsálem Alapítvány. Az állatkert a negyvenes években megalakult, akkor még csekély állatállománnyal rendelkező elődje az évek során jócskán gyarapodott, majd pedig végleges otthonra lelt a Malha bevásárló központtól nem messze, a város szélén. Érdekesség, hogy a mostani helyre való költözést a nagyvázsonyi, tehát magyar származású korábbi polgármester, Teddy Kollek is erősen támogatta – és ő volt a mostani kooperáció egyik elindítója, és a szükséges harminc milliárd dollár összekalapozója.

Kóser lakók

Az állatkert sikeres működését a költségek alacsonyan tartása is segíti. Ki hinné, hogy az óriási központi tó valójában mesterséges kialakítású, és az imitt-amott csörgedező kis patakokat is vízkeringetési rendszerrel működtetik, a vizet folyamatosan tisztítják, újrahasznosítják és egy földalatti csatorna rendszerek segítségével ezzel öntözik az állatkert flóráját. Az állatok etetését is trükkösen sikerült megoldani: rábírták az izraeli mezőgazdasági, és élelmiszergyártó cégeket, valamint a kóser vágóhidakat, hogy mint egykor a Szentély fennállásának az idején, most is adjanak tizedet a papoknak – minthogy azonban a kohénok jelenleg nem tudják elvégezni a feladatukat, ezért a részükre felajánlott elemózsiát az állatok fogyasztják el. Tehát az etetést jóformán ingyen oldják meg. A kóser állatkert ezért cserébe pészachot is tart, azaz a hét napos ünnep alatt ők sem fogyasztanak kovászos, élesztőt tartalmazó ételeket. Homec helyett a madarak rizset, a többiek pedig igény szerint pászkát, azaz máceszt kapnak. Aki nem hiszi, járjon utána!

Látogatás
Az állatkert Yom Kippur, Yom HaZikaron, és YomHaSoa kivételével mindig nyitva tart. Tolókocsi barát a kialakítása, sima utakon lehet közlekedni. További érdekesség, hogy a Bibliai állatkertet a társadalom olyan rétegei is fölkeresik, akik egyébként nem vesznek részt a város által szervezett turisztikai eseményeken: ezért ne is lepődjünk meg, ha sok vallásos és arab látogató is megfordul ezen a helyen. A látogatók kényelméért a park egyik sarkán Noé bárkája gondoskodik: itt üdítőt, és jégkrémet is lehet venni. Van közel ehhez egy kisállat simogató a gyerekek részére.
Mindenki jól érezheti magát, bárkinek ajánlom!

Az állatkert honlapja:
http://www.jerusalemzoo.org.il/

50Shares

Érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?