• Egyéb kategória

Eilat

A Vörös tenger partján, az északi részén fekszik Elat ( Eilat), 1949 – ben alapították. Száraz és forró éghajlat jellemző erre a városra, amelyben, a kezdetekben csupán csak egy rendőrőrs volt, és a város nagyon gyorsan fejlődött. A hőmérsékletre jellemző hogy nyáron akár 40 celsius fok van, télen sem csökken a hőmérséklet a 10 Celsius fok alá.
A 11 kilométer hosszú tengerparti sávon fekvő várost nyugaton a Sinai keleten a pedig a Edom hegyei övezik.
Elatnak tengeri kikötője 1964 óta létezik, a kikötő a kőolaj átrakodó helyül is szolgál, innen csővezetékeken szállítják tovább az olajat a Földközi tengeren keresztül. Ashqelonig.
Egyiptomból kivonuló Mózes és Izrael fiai a Sinai pusztaságban vándorlás után „Eláthtól és Ecziongábertől fogva” a moabiták területére értek, itt anno Lót és fiai éltek.(5. Mózes 2. 8 – 9)
’Salamon kikötőjét” az Ecion – Gebert –ben az edomiták , vagy a midiániak alapították. Az egyiptomi hajósok is erre jártak, hogy elszállítsák az itt kibányászott fémeket. Salamon király hajókat építtetett és az izraeli, és föníciai hajósakkal akik Ofitból 420 tálentum (210 mázsa) aranyat hoztak (1 királyok 9. 26 – 28).
A történelmi elbeszélések szerint ugyan ebben az időben szállt partra Sába királynője is mikor Jeruzsálembe ment, hogy ott Salamonnal találkozhasson. (1 Királyok 10, 1)
Az izraeliták az i.e. 8. században elveszítették a kikötőt. Később az idők során az egyiptomi Ptolemaioszok, majd nabateusok, és a rómaiak kezére került. A rómaiak ezt a várost Aliának nevezték el. Az I. Baldiun király uralma alatt a keresztesek idejében 1116 – ban várat építettek a mai Élat közelében a tengerben egy szigeten, amit először Szaladin, elfoglalt, majd Renaud de Chatillon visszafoglalta, és később az iszlám kezébe került.
A Brit birodalom kezébe az első világháború után került, azután a 1949 – ben pedig Izraelhez.
Miután Izrael kezébe került a város, rohamosan kezdett fejlődni, amely ma már híres nyaralóhelynek számit.
Ez a mai város,, nagyon vonzó azoknak, akik nyugalmat, és kényelmet keresnek. Luxusszállodák sorakoznak a tengerparton, bevásárló utcák, sétányok, és jachtkikötők, éttermek, szórakozóhelyek, mulatók találhatók.
Természetesen minden szálloda rendelkezik saját úszómedencével, de ezenkívül szinte mindegyik szállodának van saját elkerített strandja is amelyet csak a szállóvendégek használhatnak. Természetesen van szabad strand is.
Elattól 5 kilométerre, délre van, egy gyönyörű fövenyes korallstrand található, ami a Természetvédelmi Rezervátumhoz tartozik. Nem messze innen található egy víz alatti obszervatórium, 6 méter mélyen 20 ablakon keresztül figyelhetjük meg a tengeri életet.
A Caesar szállodánál, amely a szárazföldbe benyúló lagúnánál található az „Israel Palace” babamúzeum, amelyet egyébként egy erdélyi magyar festőművésznő kezdeményezésére alakítottak ki, diorámák elevenítik fel a zsidó nép múltbeli, és jelenlegi életét.
Szinte felsorolni is nehéz lenne mennyi látnivaló található Eláton és környékén. Érdemes odautazni és a saját szemünkkel győződhetünk meg arról, hogy a nyaralóhely valóban egy gyöngyszem.

Sharon Asher

 

Eilat1 Eilat2 Eilat3

4Shares

Érdekelheti...