Az Izrael Múzeum Jeruzsálemben

KupolaIzrael Múzeum. Egy “kötelező” állomás az Izraelbe látogató túrista számára. De vajon miért is? Mit láthat itt a nagyérdemű közönség? Miért van az, hogy évente 800 ezren keresik föl, közüttök 100 ezer gyermek? Átfogó és kedvcsináló virtuális utazás az Izraelben oldalán, Bárkai Dov Gabriel idegenvezetőnk tollából!

Az Izrael Múzeum különleges tárgyai 

A 250.000 éves Birket Ram-i Vénusz – a világ legrégebbi szobra. DSC03869Kora rézkori szentély felszerelése a júdeai sivatagból. Az izraelita honfoglalás nyomai Hácorból. A legkorábbi fennmaradt bibliai szöveg. A Hasavjahu-osztrakon – egy zsidó béres írásos panasza. Jeremiás próféta kortársainak nevei pecséteken. Heródes sírja. Pontius Pilatus emlékköve. Régészeti bizonyíték a keresztre feszítésre. A „szabadosok zsinagógájának” alapító felirata? Hadrianus és a Bar Kochba felkelés. Korai zsinagógák és keresztény templomok. Holt-tengeri tekercsek a Könyv Szentélyében. Jeruzsálem Jézus korában – Avi Yonah professzor modellje. A zsidó élet körforgása – régészeti és néprajzi gyűjtemény. Impresszionista festmények. Római üvegművészeti kiállítás. És még sok más.Ahava

Fontos régészeti gyűjtemény

Az 1965-ben megnyitott Izrael múzeum a világ egyik legjelentősebb régészeti gyűjteménye. Megnyitásakor – amikor még csak a Könyv Szentélye állt, ahol az 1947-ben Kumránban megtalált első hét Holt-tengeri tekercset mutatják be– még csak remélték, hogy a modern kori ásatások leletanyaga megtölti a kiállítótermeket, és hozzásegít az Izrael földjén élt népek, kultúrák megismeréséhez. Ez a remény néhány évtizeden belül fényesen valóra vált.
A múzeum a történelem előtti koroktól kezdve mutatja be az emberiség tárgyi kultúrájának alakulását: az első kiállítási csarnok az első, még nomád embercsoportok temetőitől a földművelés kialakulásáig, az első emberábrázolásoktól a vallások kialakulásáig vezető utat járja be. E kiállításon látható a Birket Ram-i vénusz, amely a világ legrégebbi emberábrázolása, vagy egy egészen elképesztő kő-maszk gyűjtemény a Júdeai sivatagból. A régészek egyelőre nem tudják, milyen kultuszhoz köthetők annak a rézkori szentélynek a felszerelési tárgyai, amelyet a Holt-tenger nyugati partjától nem messze, egy barlangban találtak az 1960-as években.

szentelyGyűjtemény a zsidó népről

A következő gyűjtemény a zsidó nép honfoglalásától az Első szentély koráig, az asszír és babilóniai hódításon át a száműzöttek visszatértét követően a második szentély pusztulásáig tartó közel másfélezer éves időszakot illusztrálja. E gyűjteményből a számomra legkedvesebb darab a budapesti születésű Gabriel Barkay professzor által feltárt, a papi (ároni) áldást tartalmazó ezüst tekercs, amelyet jelenleg a legrégebbi bibliai szövegként tartanak számot. Másik kedvencem a Hasavjahu osztrakon, egy agyagcserép-darab, amelyen egy héber napszámos által, ákombákom betűkkel írt panaszlevél olvasható. Mindkét szöveg az időszámítás előtti 7. évszázadból való.

Keresztény zarándokoknak 

Keresztény szempontból a múzeum fénypontja az a terem, amely Heródest és korát mutatja be: itt látható a Pontius Pilatust említő felirat Caesareából, Heródes apró darabokra tört szarkofágja, egy szöggel átvert bokacsont, amely rettentő bizonyítéka a rómaiak által gyakorolt keresztre feszítésnek. Ugyanitt található a Második szentély korából származó Theodotus-felirat, amely talán annak a zsinagógának a falát díszítette, amelyet az Apostolok cselekedetei a „felszabadított rabszolgák zsinagógájaként” említ. Érdekes még a korai keresztény templomok és zsinagógák építészeti párhuzamosságait bemutató terem is.

A Könyv Szentélye

És amiről mindenki hallott már: a Könyv Szentélye, a munkácsi származású Gottesman család által megvásárolt és az újjászületett zsidó államnak adományozott Holt-tengeri tekercsekkel, pincéjében a zsidó hagyomány szempontjából mértékadó, a 10. századból származó Aleppói kódexszel. Az e csarnokban kiállított szövegei ékes bizonyítékai a zsidóság és a hagyományos szent szövegek évezredes kapcsolatának.
Az Avi Yonah professzor által az 1960-as években készített, az ókori Jeruzsálemet teljes pompájában (i.sz. 60 körül, a Zsidó háborút megelőző évtizedben) bemutató modellje nemcsak a Második Szentélyt mutatja be, hanem hozzásegíti a látogatót Jézus jeruzsálemi cselekedetei és szenvedései helyszíneinek megismeréséhez.

Néprajzi kiállítás

szentelyAz elképesztő gazdagságú zsidó néprajzi kiállítás a hagyományos zsidóság teljes életciklusát felöleli: a hímzett körülmetélési takaróktól a bár micva fiúk ünnepi ruháján és a zsidó esküvői szokások és öltözetek világán át a temetési szertartásig (ne felejtsék el megnézni a szarvasi temetkezési egylet halottas hintóját!). Nem marad ki a szombat, az ünnepek szokásrendszere, tárgyi kultúrája sem. A világ négy tájáról idehozott, itt kiállított zsinagóga pedig szépen mutatja a zsidóság által a száműzetésben is megőrzött „egységet a sokféleségben”.

Ha mindez még nem lenne elég: tessék gyönyörködni az ókori üvegművészeti gyűjteményben („mitől olyan különlegesen szép, irizáló a római üveg?”), az impresszionista mesterek alkotásaiban (kicsi, de fantasztikus kollekció), és végül megpihenni, eltöprengeni Rembrandt mesterműve, a Szent Péter a börtönben előtt.

A cikk szerzője: Bárkai Gavriel idegenvezető

A

A múzeum weboldala:

http://www.imj.org.il/en/

9Shares

You may also like...