• Egyéb

Az Izrael Múzeum Jeruzsálemben

KupolaIzrael Múzeum. Egy “kötelező” állomás az Izraelbe látogató túrista számára. De vajon miért is? Mit láthat itt a nagyérdemű közönség? Miért van az, hogy évente 800 ezren keresik föl, közüttök 100 ezer gyermek? Átfogó és kedvcsináló virtuális utazás az Izraelben oldalán, Bárkai Dov Gabriel idegenvezetőnk tollából!

A 250.000 éves Birket Ram-i Vénusz – a világ legrégebbi szobra. DSC03869Kora rézkori szentély felszerelése a júdeai sivatagból. Az izraelita honfoglalás nyomai Hácorból. A legkorábbi fennmaradt bibliai szöveg. A Hasavjahu-osztrakon – egy zsidó béres írásos panasza. Jeremiás próféta kortársainak nevei pecséteken. Heródes sírja. Pontius Pilatus emlékköve. Régészeti bizonyíték a keresztre feszítésre. A „szabadosok zsinagógájának” alapító felirata? Hadrianus és a Bar Kochba felkelés. Korai zsinagógák és keresztény templomok. Holt-tengeri tekercsek a Könyv Szentélyében. Jeruzsálem Jézus korában – Avi Yonah professzor modellje. A zsidó élet körforgása – régészeti és néprajzi gyűjtemény. Impresszionista festmények. Római üvegművészeti kiállítás. És még sok más.Ahava

Az 1965-ben megnyitott Izrael múzeum a világ egyik legjelentősebb régészeti gyűjteménye. Megnyitásakor – amikor még csak a Könyv Szentélye állt, ahol az 1947-ben Kumránban megtalált első hét Holt-tengeri tekercset mutatják be– még csak remélték, hogy a modern kori ásatások leletanyaga megtölti a kiállítótermeket, és hozzásegít az Izrael földjén élt népek, kultúrák megismeréséhez. Ez a remény néhány évtizeden belül fényesen valóra vált.
A múzeum a történelem előtti koroktól kezdve mutatja be az emberiség tárgyi kultúrájának alakulását: az első kiállítási csarnok az első, még nomád embercsoportok temetőitől a földművelés kialakulásáig, az első emberábrázolásoktól a vallások kialakulásáig vezető utat járja be. E kiállításon látható a Birket Ram-i vénusz, amely a világ legrégebbi emberábrázolása, vagy egy egészen elképesztő kő-maszk gyűjtemény a Júdeai sivatagból. A régészek egyelőre nem tudják, milyen kultuszhoz köthetők annak a rézkori szentélynek a felszerelési tárgyai, amelyet a Holt-tenger nyugati partjától nem messze, egy barlangban találtak az 1960-as években.

szentely
A következő gyűjtemény a zsidó nép honfoglalásától az Első szentély koráig, az asszír és babilóniai hódításon át a száműzöttek visszatértét követően a második szentély pusztulásáig tartó közel másfélezer éves időszakot illusztrálja. E gyűjteményből a számomra legkedvesebb darab a budapesti születésű Gabriel Barkay professzor által feltárt, a papi (ároni) áldást tartalmazó ezüst tekercs, amelyet jelenleg a legrégebbi bibliai szövegként tartanak számot. Másik kedvencem a Hasavjahu osztrakon, egy agyagcserép-darab, amelyen egy héber napszámos által, ákombákom betűkkel írt panaszlevél olvasható. Mindkét szöveg az időszámítás előtti 7. évszázadból való.
Keresztény szempontból a múzeum fénypontja az a terem, amely Heródest és korát mutatja be: itt látható a Pontius Pilatust említő felirat Caesareából, Heródes apró darabokra tört szarkofágja, egy szöggel átvert bokacsont, amely rettentő bizonyítéka a rómaiak által gyakorolt keresztre feszítésnek. Ugyanitt található a Második szentély korából származó Theodotus-felirat, amely talán annak a zsinagógának a falát díszítette, amelyet az Apostolok cselekedetei a „felszabadított rabszolgák zsinagógájaként” említ. Érdekes még a korai keresztény templomok és zsinagógák építészeti párhuzamosságait bemutató terem is.

És amiről mindenki hallott már: a Könyv Szentélye, a munkácsi származású Gottesman család által megvásárolt és az újjászületett zsidó államnak adományozott Holt-tengeri tekercsekkel, pincéjében a zsidó hagyomány szempontjából mértékadó, a 10. századból származó Aleppói kódexszel. Az e csarnokban kiállított szövegei ékes bizonyítékai a zsidóság és a hagyományos szent szövegek évezredes kapcsolatának.
Az Avi Yonah professzor által az 1960-as években készített, az ókori Jeruzsálemet teljes pompájában (i.sz. 60 körül, a Zsidó háborút megelőző évtizedben) bemutató modellje nemcsak a Második Szentélyt mutatja be, hanem hozzásegíti a látogatót Jézus jeruzsálemi cselekedetei és szenvedései helyszíneinek megismeréséhez.
szentelyAz elképesztő gazdagságú zsidó néprajzi kiállítás a hagyományos zsidóság teljes életciklusát felöleli: a hímzett körülmetélési takaróktól a bár micva fiúk ünnepi ruháján és a zsidó esküvői szokások és öltözetek világán át a temetési szertartásig (ne felejtsék el megnézni a szarvasi temetkezési egylet halottas hintóját!). Nem marad ki a szombat, az ünnepek szokásrendszere, tárgyi kultúrája sem. A világ négy tájáról idehozott, itt kiállított zsinagóga pedig szépen mutatja a zsidóság által a száműzetésben is megőrzött „egységet a sokféleségben”.

Oktatási programok az Izrael Múzeumban:

Ha mindez még nem lenne elég: tessék gyönyörködni az ókori üvegművészeti gyűjteményben („mitől olyan különlegesen szép, irizáló a római üveg?”), az impresszionista mesterek alkotásaiban (kicsi, de fantasztikus kollekció), és végül megpihenni, eltöprengeni Rembrandt mesterműve, a Szent Péter a börtönben előtt.

A múzeum weboldala:

http://www.imj.org.il/en/

A cikk szerzője: Gavriel Dov Bárkai idegenvezető

 

9Shares

You may also like...