Maszada

Maszada 60 méterre a tengerszint, 434 m – rel pedig a Holt tenger szintje felett található. Maszada mindössze 100 éven át volt történelmi jelentőségű hely, azonban mégis az Unesco Világörökség része. Miért? Mert a hegycsúcson lévő erődmény lenyűgöző építészeti remekmű, emellett rövid történelme ellenére, kiemelkedő jelentősége volt.


Az első építményt a hagyomány szerint Jonathán főpap építette i.e. 103 – 76 között, majd később Heródás császár szerezte meg. Heródes kibővítette a királyi palotát, ami által a Maszada egy igazi erődítménnyé változott: a 200 X 600 m fennsíkon paloták, igazgatási épületek, raktárak, csapatszállások és ciszternák voltak. Az erődítményt egy 1300 m hosszú fallal vetette körül, amit még 38, egyenként 10 m magas torony is erősített. Az élelmiszereiket 12, egyenként kb. négyezer köbméteres ciszternában tárolták.

I.sz. 66-ban zsidó lázadók egy csoportja csellel bevette a várat, majd Jeruzsálem ostroma és a Templom pusztulása után 70-ben újabb izraeliek, ún. zelóták csatlakoztak hozzájuk.

Maszadában végül is 967 férfi, nő és gyermek gyűlt össze. A rómaiak 72 – ben elhatározták hogy megostromolják Maszadát. Parancsnokuk Flavius Silvus 4500 m hosszú fallal vette körbe Maszadát, és mögötte nyolc tábort állított fel, ezek között volt saját, rombusz alakú főtábora a nyugati oldalon. Ezen az oldalon föld feltöltésével egy rámpát alakítottak ki. Ezen a rámpán faltörő kosokat, ostrom gépeket vittek a fal közelébe. Nyolc hónap telt el és a rómaiak áttörték a falakat. Ebben a kilátástalan helyzetben szólította fel a legenda szerint Eleazer a harcostársait hogy inkább vállalják a halált, minthogy fogságba essenek. A védők elégették ingóságaikat, de nem égették el a Heródes kora óta itt lévő élelmiszerkészleteiket. Sorshúzással kijelöltek tíz embert, akik először a többieket, majd végül saját magukat ölték meg. ( a zsidó törvény tiltja az öngyilkosságot). Amikor a rómaiak bejutottak a vár belsejébe 960 halottat találtak. Két asszony és öt gyermekük elrejtőzött a vízvezeték hálózatban. Ők számoltak be a történtekről a rómaiaknak.

Ma Izraelben Maszada mítosszá vált.

A reménytelen helyzetben is érvényesülő zsidó helytállás szimbóluma

A katonai eskünél ezt mondják: „…soha többé nem eshet el Maszada…”

Asher Sharon leírása alapján

11Shares