A Negev sivatag Naptornya

A Negev sivatagban hamarosan Naptorony ragyog

Hamarosan egy óriási 250 méter magas „naptoronyot” fognak a Negev sivatagban fölhúzni, ami Izrael áram fogyasztásának kb. 2 %-át lesz hivatott előállítani a nap sugaraiból. Az Ashalim erőmű az ún. CSP technológiát fogja fölhasználni, és ha jövőre elkészül, a világ 5. legnagyobb ilyen jellegű léteseítménye lesz. Az előállítás költségei meghaladják a 3 milliárd sékelt.

2

A beruházás háttere

Izraelben az energiának a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint csupán 2%-a szármozik megújuló forrásokból, szemben az EU-s 22%-os átlaggal. A vízgazdálkodás kivételével (ami valljuk be, egész jó – tekintve, hogy a szennyvíz 80 %-t is visszaforgatják a rendszerbe) minden területen lehagynak bennünket. Hiába van az izraeli házak egy részének a tetején napkollektor, az ún. „dud”, ha ennek a melegvizen kívül más hasznát nem veszik. Izraelben emiatt jórészt hidrokarbonátok (szén és gáz) elégetéséből szármozik, és emellett az ország jelentős energiaimportra is szorul. A beruházásnak is tulajdonképpen az célja, hogy csökkentsen valamit az ország energiaimport-függőségén, valamint szép lassan szeretnék környezetbaráttá változtatni az energiatermelést. Izraelnek ugyanis az a grandiózus álma, hogy 2020-ban azaz 4 év múlva az energia termelésének a 10 %-át természetes forrásokból fedezze.

1

A naptorony

Az optimista célkitűzéshez az egyik lépés a Negev sivatagbeli Naptorony felépítése, ami 121 megawatt áramot hivatott termelni, ami kb. 2 %-át jelentheti az energia termelésnek. Az napenergiát kétféle módon használják fel: egyrészt vannak a megszokott napelemek (pl. Elifaz kibuc) – ami a piac 95%-át jelenti, és van a legmodernebb ún. CSP (Concentrating Solar Power) technológia. Ez utóbbi esetében számítógépek által vezérelt tükrök segítségével (az Ashalim esetében 50 ezerről beszélünk) irányítják a napsugarakat egy központi toronyfelé, ahol a napsugarak hatására kb. 540 fokra fog fölmelegedni. A folyadék folyadékot fognak párologtatni, ami a turbinákat fogja hajtani – ebből lesz az áram. A kivitelezést a Bright Source Energy vállalja karöltve a General Electricszel és a NOY Infrastucture & Energy Investment Funddal. A cég honlapján szerint az építkezésen ezer munkahelyet ad, 120 ezer otthon áramellátását oldaja meg, és 110 ezer tonna széndioxid kibocsátástól óv meg. 

És végül a veszélyek

3

Az azonban kérdéseket vet fel, hogy mi lesz az erőmű fölött áthaladó madarakkal. A kérdés jogos, hiszen 3,15 km2-es területről beszélünk, és ez a világ többi naptornyánál is problémák sorát vetette föl. A tervezők a marak számára veszélyes ragadozók hangját fogják kisugározni, valamint szőlőhéj kivonatot, ami egy természetes, gyenge irritáló. A tervezők azt ígérték, hogy olyan algoritmusokat is beépítenek ami által a levegő mégsem lesz tűzforró. Reméljük sikerrel járnak.

Olvasson tovább!

2Shares

You may also like...