Az ősi Akkó – szintén UNESCO Világörökség!

Akko8 - CopieFolytatjuk Világörökség sorozatunkat, ezúttal a keresztes lovagok és az Ottomán Birodalom korából megmaradt város, Akkó bemutatásával!

Akkót világ egyik legöregebb kikötővárosaként tartjuk számon. Már a zsidóság szent iratának számító Tanachban is megemlítették a nevét, mint egyikét az olyan városoknak, ahonnan a zsidók nem üldözték el i. e. kb. 3000 évvel ezelőtt a kánaánitákat (Bírák könyve 1:31 ). A századok alatt többféle kultúra és nép fordult meg itt (lsd. Akkó történelme), a színes történelmet pedig magunk is érezhetjük a levegőben: elég csak végig sétálnunk a város dél-keleti részén helyt kapó Máltai keresztes lovagok várához, vagy pedig az óvárosban tekeregni egyet.
A térképre rákattintva láthatjuk, hogy mennyi mindent bebarangolhatunk az óvárosban:

terkepakko

Akkó különleges, páratlan történelmi jelentőségét két dolognak köszönheti: egyrészt az óváros alatt a középkori keresztesek 1104 és 1291 között megépített városának több épülete gyakorlatilag épségben megmaradt: a várfal, a lakónegyedek, a csatornarendszer, raktár, valamint egy különleges, stratégai stratégiai jelentőségű alagútrendszer. Érdekesség, hogy az óváros szájánál már említett a Máltai lovagok vára a 20. században a britek börtöneként funkcionált, innen szabadította ki az Etzel nevű zsidó paramilitáris szervezet 1947-ben a foglyul ejtett bajtársait. A város 1948-ban, Izrael megalapításakor került ismét zsidó fennhatóság alá.

A másod dolog, ami miatt Akkó történelmi jelentőségét meg kell említeni az, hogy Akkó megőrizte a 18-19 századi török Ottomán Birodalomból számozó arculatát: a citadellával, a mecsetekkel (érdemes meglátogatnunk a különleges, zöld kupolájú Al Jazzart) , az arab bazárral, a fürdő helyekkel (a török fürdőkultúrát az Hamam al-Basha nevű immáron múzeumként funkcionáló fürdő helyen ismerhetjük meg) és a magával a több száz éves városfallal.

Ezen két fő, építészetben is megnyilvánuló jellegzetesség miatt vált Akkó óvárosa 2001-ben az UNESCO Világörökség részévé.

A városnak persze megvannak a maga zsidó nevezetességei is, melyek közül elsőként az Izraelben egyedülálló, egyetlen a tunéziai stílusú zsinagógáját, az Or Torát kell megemlítenünk. Az 50-es években Tunéziából bevándorolt szfáradi zsidók pazar imahelyet készítettek magunknak: a zsinagógát kívül belül mozaikokkal díszített. Emellett Akkóban van a kabbalista bölcs Ramhal 18 századi, padovai stílusban megépült zsinagógája.

Végezetül pedig két épített-természeti tüneményt kell megemlítenünk: a páratlan szépségű kikötőt, valamint a bahaii kertet, amely a haifai társával együtt szintén szent helynek minősül a bahaii vallásúak számára.

Ha tehát Akkóba látogatunk, élményekben nem lesz hiány! Jó utat!

Olvasson további izraeli UNESCO Világörökségi helyszínekről!

71Shares

Érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?