Nahal Me’arot – Ősemberek Izraelben!

NeanderthalBizony, nemcsak a bükki Kecskelyuk barlangban, hanem Izraelben, a Nahal Me’arot nemzeti parkban is felütötték tanyájuk az ősemberek. Olyannyira, hogy a nemzeti parkot pontosan őmiattuk választotta az UNESCO a világörökség részevé!

Ismerje meg Velünk Izrael titkozatos csodáit!

 A Nahal Me’arot nemzeti park Izrael egyik kevésbé ismert, de annál szebb természeti csodája. A jeruzsálemi fenyőfa, cserfa és szentjánoskenyérfák övezte erdős tájon rengetegféle állat él, például vaddisznók, denevérek, énekes madarak, hüllőfélék. Az arcehológiai kutatások azonban olyan állatok maradványait is megtalálták, melyek már kihaltak erről a területről. Például százhúszezer évvel ezelőtt nem volt ritka itt a viziló, az antilop, és a tigris.

A nemzeti park a szépsége mellett kultúrtörténeti szempontból is jelentős: 2012-ben UNESCO Világörökség részévé választották. Miért is?
Azért, mert a nemzeti park Kármel hegység melleti barlangrendszerében a világ az egyik legkorábbi, ősember közössége élt, a feltárások során kb. ötszázezer évvel ezelőtti maradványokat is sikerült a napvilágra hozni.

Sétáljunk egyet a barlangokban!

Ha elindulunk a kb. 1 órás sétát jelentő ősember ösvényen, a sütő barlanghoz jutunk. Azért hívják így, mert a barlang „plafonján” található nyílás egy sütő ajtajához hasonló. Ezt követően a teve barlanghoz érkezünk, amely a tete púpjaihoz hasonló formája miatt kapta ezt a nevet. Itt olyan tárgyakat találhatunk, amelyek a prehisztórikus korok emberének életébe enged betekintést, például a csontból készült, faragott eszközöket. Ha folytatjuk az utunkat, elérkezünk a „folyó barlanghoz”. Ebben a barlangban negyvenezertől húszezer évvel ezelőttig éltek ősemberek. Ebben audiovizuális eszközök mutatják be elődeink életét. A folyó barlangból a bak barlangba jutunk, amely a barlangrendszer legkeletibb részén helyezkedik el. Itt Homo Sapiens ősemberek csontvázait sikerült a kutatóknak megtalálniuk. Úgy tartják, hogy volt olyan idő, amikor egy időben éltek ebben a barlangban HomoSapiens, míg a Sütő barlangban pedig Neandervölgyi ősemberek.

Érdemes tehát fölkereseni a nem mindennapi barlangrendszert.

Nyitvatartás:
Áprilistól szeptemberig nyolctól ötig, októbertől márciusig nyolc és négy óra között lehet felkeresni a barlangokat, az interneten talált információk alapján szombaton zárva tartanak, ilyenkor jobb ha mi is pihenünk! 🙂
Youtube videó a nemzeti parkról:

Kíváncsi Izraelben milyen más, az UNESCO Világörökség részét képező helyszínek vannak?

Olvasson velünk a csodálatos MASSADA erődről!

14Shares

Érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?