Utazás előtt!

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Magyar állampolgárok turizmus céljából maximum 3 hónapig (évenként) tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok a kiutazástól számított még további hat hónapos érvényességi időt követelnek meg a belépők útlevelétől. (Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési különlapot kap a külföldi, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni.) A 3 hónapos beutazásra szóló vízummentesség és a megfelelő időtávban érvényes útlevél nem zárja ki az izraeli határon történő visszafordítás lehetőségét az izraeli állami hatóságok diszkrecionális jogon alapuló döntése alapján. Ilyen döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az kizárólag (izraeli) bíróság előtt támadható meg izraeli ügyvéd megbízásával.

Visszafordítást eredményez

  • A deklarált utazási cél valódiságát cáfoló megalapozott körülmény vagy adat, így különösen az illegális munkavállalási cél megalapozott gyanúja.
  • Az a külföldi állampolgár, aki bármikor korábban munkavállalási engedéllyel már tartózkodott Izraelben, még turista célú, ezért vízummentes újbóli beutazása esetén is regisztráltatnia kell magát Izrael lakhelye szerinti külképviseletén az utazását megelőzően.
  • Fokozottan számíthat a visszafordításra az, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli vízumkérelme volt, illetve nem rendelkezik az ott-tartózkodás és visszautazás feltételeivel, vagy beutazási célja nem tisztázott.

Fontos: visszafordítják azt a külföldit is, aki Izraelben dolgozó nem izraeli állampolgár rokonát, családtagját kívánja meglátogatni 3 hónapnál rövidebb időre, hacsak nem rendelkezik rokona izraeli munkáltatója által az izraeli belügyminisztériumtól letét megfizetésével előzetesen kért és kapott külön engedéllyel. Látogatási (izraeli állampolgár rokont, ismerőst) vagy munkavállalási céllal 3 hónapnál hosszabb időre beutazni csak a meghívó, illetve munkáltató fél által az izraeli belügyminisztériumtól kért előzetes engedély alapján a budapesti izraeli külképviselet által kiállított vízum birtokában lehet. Vízummentesen maximum 3 hónapra Izraelbe beutazó külföldi nem vállalhat munkát Izraelben. A külföldi számára munkavállalási engedélyt izraeli munkáltatójának kell kérnie és kapnia az izraeli belügyminisztériumtól a beutazás előtt.

További feltételek:

További, megkövetelhető beléptetési feltétel a visszaútra szóló érvényes repülőjegy, az igazolt utazási cél (pl. szállásfoglalással) és megfelelő anyagi fedezet igazolása az izraeli tartózkodás költségeire (utóbbi egyéni körülményektől függő tétel, előre rögzített összege és alaki követelménye nincs). Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) kötelező. Az itt-tartózkodás idejére teljes körű beteg- és balesetbiztosítást kell kötni.

Vámmentes behozatal

Vámmentesen 200 db cigaretta vagy 200 gr dohány, egy liter égetett szesz és két üveg bor szállítható be. A nagy értékű elektromos cikkek behozatalakor e tényt bepecsételik az útlevélbe az esetleges értékesítés megelőzése érdekében. A turisták kiutazáskor a Ben Gurion repülőtéren (már a becsekkolás előtt számla, útlevél és repjegy felmutatásával) visszaigényelhetik az Izraelben vásárolt nem élelmiszer árucikk számlaértékének ÁFA (VAT)-tartalmát (jelenleg az ÁFA-kulcs 18%), amennyiben a vásárláskor ÁFA-visszatérítésre (VAT-refund) rendszeresített számlát kér és kap a turista.

MI VÁRHATÓ A REPÜLŐTÉREN

Az Izraelbe utazó külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri vagy szárazföldi beléptetés során. A biztonsági ellenőrzés El-Al repülőgéppel való utazás esetén már a gépre való felszállás előtt megkezdődik a kiinduló repülőtéren. Általában minden csomagot még a becsekkolás előtt átvilágítanak és manuálisan is átvizsgálhatják, illetve az utazót kikérdezik. Ugyanerre kell számítani az Izraelből való elutazáskor is a Ben Gurion repülőtéren. Célszerű ezért a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni, ahol a zsidó ünnepek kezdetén és végén különösen nagy az utasforgalom és a várakozási idő.

A biztonsági, illetve az országhatár átlépésekor az idegenrendészeti ellenőrzés során alaposan kikérdezik a külföldi állampolgárt az utazás, az utazási cél részleteiről és minden egyéb relevánsnak tartott körülményről. Előfordulhat, hogy gyanúsnak vélt adatok vagy körülmények esetén a beutazó e-mail postafiókját is kérik bemutatni az utas laptopján vagy okostelefonján, aminek a megtagadása a visszafordítás kockázatát rejti magában.

VIGYÁZAT AZ ARAB PECSÉTEKKEL!

A beutazó útlevelében található arab vagy más muzulmán országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt. Az ilyen pecséttel/pecsétekkel rendelkező utazók ugyanakkor alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Az ellenőrzés mélysége az egyéni körülmények mellett függ attól is, hogy a szóban forgó arab vagy muzulmán országgal éppen milyen viszonyban van Izrael. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes. (Megjegyzés: az útlevélben lévő bármilyen izraeli pecsét a Szíriába és Libanonba – és a legtöbb közel-keleti muzulmán országba – való belépést meghiúsíthatja.)

Izraelbe a környező arab országokból szárazföldön külföldi turisták három határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Taba-nál Eilat-ba, Jordánia felől pedig Akaba-ból Eilat felé, illetve északon az izraeli Beit Shean településnél levő határátkelőnél.

Izrael, illetve a Nyugati Part Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják.

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik. Az Izraelre érvényes vagy Izraelben a gépkocsira kötött felelősségbiztosítás nem feltétlenül érvényes a Nyugati Part „A” zónájában. Bizonyos ellenőrző pontokat csak különleges engedéllyel rendelkező személyek használhatnak.

Tudnivalók az országról

A zsidó naptár holdnaptár, ezért a zsidó, izraeli ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat is kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt dolgoznak.

Teljes vagy részleges munkaszünettel járó izraeli nemzeti és zsidó ünnepek 2014-ben:

Pészáh: április 14-21.
Hősi halottak emléknapja: május 5.
Függetlenség napja: május 6.
Sávuot: .június 4.
Ros Hásáná/zsidó Újév: szeptember 25-26.
Jom Kipúr: október 4.
Szukot (sátoros ünnep): október 8-15.

Fontos: Jom Kipur ünnepi napján (2013. október 3. napnyugtától október 4. napnyugtáig) az ország egész területén minden motorral működő közlekedési eszköz (a motorkerékpártól a repülőgépig) leáll, minden állami, kereskedelmi és szolgáltató egység bezár, leáll (az életmentő szolgáltatásokat kivéve), és a szokásjog és az illem alapján csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet közlekedni az egész ország területén

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas (pl. egy sürgősségi ellátást nyújtó osztályon, tehát sorban állás vagy előzetes bejelentkezés nélkül igénybe vett bármilyen egészségügyi szolgáltatás kiinduló ára 60 ezer Ft-nak megfelelő összeg).

Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni.

 

GOND ESETÉN! A TEL AVIV NAGY KÖVETSÉG ELÉRHETŐSÉGE!

Cím: 18. Pinkas St., Tel-Aviv 6266108 (PO Box 21203)

Telefon: 

Konzulátus: (+972) (3) 545-6666

Nagykövetség: (+972) (3) 545-6675

Fax: (+972) (3) 546-7018

Nagykövet: Benkő Levente

Email: mission.tlv[at]mfa.gov.hu

Konzuli ügyekben:
consulate.tlv[at]mfa.gov.hu

 

 

Ismerje meg cégünket!

0Shares