Yad Kennedy Jeruzsálem mellett

YadKennedy1Ha hétvégén egy kis zöldre és valami különlegesre vágyunk, akkor ideális kikapcsolódási lehetőség számunkra a a Jeruzsálemi erdőben lévő Yad Kennedy felkeresése. Az Izraelbarát, amerikai elnök halálának harmadik évfordulójára szánt, fatönkre emlékeztető emlékhelye maga építészeti különlegesség, melyet most Most Ti is megismerhetitek!

A 35. amerikai elnök, John F. Kennedy halálának harmadik évfordulóján, 1966 július 4-én nyitották meg az örök mécsest magában rejtő, különleges emlékhelyet.

Július 4-e – nem véletlen választás. Az Amerikai Függetlenség Napján egyben a zsidó állam kikiáltását is megünnepelték a Yad Kennedy létrehozásában közreműködő amerikai zsidó szervezetek. A Yad Kennedy ugyanis a J.N.F., azaz a Zsidó Nemzeti Alap által összegyűjtött adományokból épült fel. A 76 méter átmérűjű, kör alakú alapot 51 oszlop veszi körbe, melyek a mennyezetet tartják. 51 oszlop, ami 50 amerikai államot jelképez, plusz egyet Washingtonért.

Nem véletlen, hogy a JNF egykori elnöke, Max Bressler 1964-ben emlékhelyet akart állítani Kennedynek: ő volt az, aki az izraeli-amerikai katonai szövetséget megalapozta, valamint véget vetett az Eisenhower és Trum elnökök által bevezetett fegyverembargónak. (Izrael ezt követően szerezte be az amerikai MIM23 rakéta kilővő bázisait).

Kennedy úgy gondolta, hogy Izrael és Amerika között „speciális” kapcsolatnak kell lennie, és Amerikának Izraelt morálisan és agyagilag is támogatnia kell.

Az emlékhely szintén annak az erdőnek a közepén helyezkedik el, amit a JNF támogatásával telepítettek. A 1966-ban már másfél millió fa volt itt, egy 825 méteres dombtetőn, ami egyben kilátó pont a hely gyönyörű tájaira.

Az Izraelt többször is meglátogató amerikai elnök az 1958-as massacusettsi JNF gyűlésen maga beszélt a faültetés fontosságáról, és a Kennedy család is saját a kezével ültett Izraelben fát: (Kennedy Family Planting Circle).

Maga 18 méter magas emlékhely is szándékosan egy fatönkhöz hasonlít.

Az emlékhely építészete

A későbbi Izrael díjas David Resnick építés és Dov Feigin szobrász által tervezett, egy országos építészeti pályázat nyertes művére a koncepciója miatt esett a választás: Kennedy elnök életét a merényleg úgy vágta ketté, mint ahogy egy fát kidönt a fejsze. A fatönk többet nem hozhat gyümölcsöt, de a gyökerei szilárdan megmaradtak, az erdő pedig halkan növekszik körülötte.

Amikor az emlékhelyet felkeressük, Kennedy mellett az amerikai-izraeli barátságra is emlékezhetünk.

A parkban kiépített, kellemes piknikező helyek várják a látogatót, és maga a csodálatos, jeruzsálemi táj.

Egy kis héber nyelvgyakorlás:

Hogyan találhatunk ide?

23Shares

You may also like...