• Egyéb

Machne Yehuda piac Jeruzsálemben, a Közel-Kelet kincsestára

piac2A Közel-Kelet legnagyobb szabadtéri piaca, a Machne Yehuda a Sirató fal mellett a leghíresebb jeruzsálemi látnivaló. Hetente (!) kétszázezren keresik föl, és nem csak azért, mert itt általában minden olcsóbb, mint a szupermarketekben. Jártunk már itt? Lehetséges. Ismerjük? Közel sem biztos. Tudjunk meg még még többet a Machne Yehudáról!

A Mahane Yehudán sétálva egy gigantikus kincsestár tárul elénk: ezerféle gyümölcs, zöldség, pékáru, friss hal és friss hús, sajtok, zöldségek, magvak, textíliák, Judaica, ruhák… – mindenféle földi jó. De nem csak vásárolhatunk, ebédelni is elmehetünk valamelyik étterembe saslikot, kebabot, falafelt, pizzát, tésztát és még sorolhatnám.

Teljes képet adni kétszázötven árus és vendéglős portékájáról, és finomságairól lehetetlen, erre talán jobb, ha felkeressük a piac angol nyelvű honlapját, a www.machne.co.il Itt barangolva feltűnik a számunkra, hogy a piacon speciális élménytúrákat is vezetnek: pékárú, sajt és bor, klasszikus utak, valamint egy helyi szakács által bemutató közül választhatunk. Itt amellett, hogy megkóstolhatjuk a legjobb standok terményeit (mert ha csak ez lenne benne, az nem is érné meg), elmesélik a Machne Yehuda és az izraeli ételkülönlegességek történetét, helyi legendákat, és egyébként bármit, ami fölmerül bennünk mindezzel kapcsolatban. Emellett részt vehetünk a piac főző showján, amit az Ábraham Hostellel közösen szerveznek. Aki egyedül indulna felfedező útra, annak Falat jegyet ajánlanak, ami egy audóguide-ot (azaz telefon segítségével meghallgatható, virtuális idegenvezetést), egy térképet, valamint hat kupont tartalmaz. Az ételjegyekkel hat izraeli finomságot lehet a helyszínen megkóstolni. Ha viszont már a harmadik után betelne a kiránduló gyomra (ami nem nagy szám, mert rendes adagokat adnak), akkor meg lehet szakítani a sétát, és egy másik nap befejezni.
A térkép is jól jöhet, mert a piac maga elég nagy.

A Machne Yehudának két „főutcája” van. Az egyik a szabadtéri Machne Yehuda, a másik pedig az Eitz Haim, Élet fája, ami már fedett. Ezt a kettőt különböző gyümölcsutak kötik össze: csak úgy mint Sárgabarack, Őszibarack, Mogyoró, Szilva, Mandula, Alma, Eper utcák. A piacon hömpölygő tömeg vár. Némely árusok bekiabálják az árakat, ezzel próbálva magukhoz édesgetni a járókelőket. Ezen bájos szokás mellett meglephet még bennünket a pultok fölé felfüggesztett irat, vagy okmány, a kóserságot igazoló hekser. Ugyanis Izraelben a zöldség és gyümölcs fogyasztásnak is meg van a maga vallásos menetrendje, aminek külön szabályai vannak (a részletekről kérdezze rabbiját). Emellett külön élményt jelenthet, ha nem nappal jövünk, hanem éjszaka. A piac nappali forgatagát és zsivaját ugyanis felváltja a helyi bárokból és éttermekből kiszűrődő zene és a beszélgetések zöreje. Igen: Jeruzsálembe a piacra érdemes mennünk, ha egy kis éjszakai életre vágynánk! De hogyan találjunk ide?

Maga a piac a főpálya udvartól (Tahana Merkazit) két metró megállónyira található, a Jaffó utca mentén. Másik oldalról az Agrippas határolja – balról és jobbról pedig a Beit Yaakov és a Kiach utcák.

Nevét a környék mellett található Mahane Yehuda lakónegyed egyik alapítójának a testvéréről kapta – tehát a név nem a piacot, hanem az amellett található, kezdetekben 162 lakásos negyedet jelölte. A piacot, magát a 19. század végén Shuk Beit Yaakovnak hívták a Mahane Yehuda melletti másik városrész után. Főként az Óváros falain kívül lakó arab és cionista telepesek árultak tehát ezen a területen, ami a szfaradi Valero család birtokolt.
Az Ottomán Birodalom idején a piac szépen fejlődött, azonban az őket követő britek 1920-ban kipaterolták az egész pereputtyot, és felhúzták a piac mostani áruspultjait, valamint fedőszerkezetét. Innentől nevezik a piacot Machane Yehudának, a nagyobb városrész után.
2000-ben jelentős felújítási munkákat végeztek: kijavították a kövezetet, valamint ekkortájt érkeztek a vendéglők és más szórakozó helységek. A városvezetés nem titkolt célja mindezzel az volt, hogy a Machane Yehuda necsak a zöldségekről szóljon, hanem váljon ez a város egyik szívévé, a turisták kedvelt úti céljává. A történet végül sikerrel zárult: valóban azzá vált.

Ez persze azzal is együtt járt, hogy a piac helypénzei jelentősen megugrottak, ami miatt már a piacozás sok árusnak nem is érte meg: ezeknek a régi arcnak, kiskereskedőknek szedniük kellett a sátorfájukat. A piac melletti lakókörnyék ingatlan árai is többszörösére ugrottak, jelezve, hogy nem egy lepukkant környékről van szó.

Érdemes tehát fölkeresnünk vasárnaptól csütörtökig reggel nyolctól este hétig, buli kedvéért pedig azután. Pénteken a szombat miatt már háromkor lehúzzák a rolót. Azok a standok, ahol a felfüggesztett tanúsítványt, a heksert láttuk, szombaton biztosan zárva lesznek – a többiről nem tudok (hiszen Szombaton még sosem jártam itt)

135Shares

You may also like...