• Egyéb

Az ősi Akkó – szintén UNESCO Világörökség!

 

 

Akko8 - CopieFolytatjuk Világörökség sorozatunkat, ezúttal a keresztes lovagok és az Ottomán Birodalom korából megmaradt város, Akkó bemutatásával!

Akkót világ egyik legöregebb kikötővárosaként tartjuk számon. Már a zsidóság szent iratának számító Tanachban is megemlítették a nevét, mint egyikét az olyan városoknak, ahonnan a zsidók nem üldözték el i. e. kb. 3000 évvel ezelőtt a kánaánitákat (Bírák könyve 1:31 ). A századok alatt többféle kultúra és nép fordult meg itt (lsd. Akkó történelme), a színes történelmet pedig magunk is érezhetjük a levegőben: elég csak végig sétálnunk a város dél-keleti részén helyt kapó Máltai keresztes lovagok várához, vagy pedig az óvárosban tekeregni egyet.
A térképre rákattintva láthatjuk, hogy mennyi mindent bebarangolhatunk az óvárosban:

terkepakko

Akkó különleges, páratlan történelmi jelentőségét két dolognak köszönheti: egyrészt az óváros alatt a középkori keresztesek 1104 és 1291 között megépített városának több épülete gyakorlatilag épségben megmaradt: a várfal, a lakónegyedek, a csatornarendszer, raktár, valamint egy különleges, stratégai stratégiai jelentőségű alagútrendszer. Érdekesség, hogy az óváros szájánál már említett a Máltai lovagok vára a 20. században a britek börtöneként funkcionált, innen szabadította ki az Etzel nevű zsidó paramilitáris szervezet 1947-ben a foglyul ejtett bajtársait. A város 1948-ban, Izrael megalapításakor került ismét zsidó fennhatóság alá.

A másod dolog, ami miatt Akkó történelmi jelentőségét meg kell említeni az, hogy Akkó megőrizte a 18-19 századi török Ottomán Birodalomból számozó arculatát: a citadellával, a mecsetekkel (érdemes meglátogatnunk a különleges, zöld kupolájú Al Jazzart) , az arab bazárral, a fürdő helyekkel (a török fürdőkultúrát az Hamam al-Basha nevű immáron múzeumként funkcionáló fürdő helyen ismerhetjük meg) és a magával a több száz éves városfallal.

Ezen két fő, építészetben is megnyilvánuló jellegzetesség miatt vált Akkó óvárosa 2001-ben az UNESCO Világörökség részévé.

A városnak persze megvannak a maga zsidó nevezetességei is, melyek közül elsőként az Izraelben egyedülálló, egyetlen a tunéziai stílusú zsinagógáját, az Or Torát kell megemlítenünk. Az 50-es években Tunéziából bevándorolt szfáradi zsidók pazar imahelyet készítettek magunknak: a zsinagógát kívül belül mozaikokkal díszített. Emellett Akkóban van a kabbalista bölcs Ramhal 18 századi, padovai stílusban megépült zsinagógája.

Végezetül pedig két épített-természeti tüneményt kell megemlítenünk: a páratlan szépségű kikötőt, valamint a bahaii kertet, amely a haifai társával együtt szintén szent helynek minősül a bahaii vallásúak számára.

Ha tehát Akkóba látogatunk, élményekben nem lesz hiány! Jó utat!

Olvasson további izraeli UNESCO Világörökségi helyszínekről!

Olvasónk, Reiner Tamás képei!

Olvasónk, Kodrucz Sándor képei!

Citadella

Török bazár

71Shares

You may also like...